U Vatikanskim muzejima otvorene su dvije nove izložbene prostorije koje se nalaze pokraj Sikstinske kapele. U prvoj se može doznati kako su u 17. stoljeću izgledale rimske ljekarne. Naime, dizajn sobe inspiriran je poznatom rimskom ljekarnom sv. Cecilije koju su vodile sestre benediktinke. Ova ljekarna osnovana je u 17. stoljeću i bila je otvorena do 1936. godine.

„To je prvenstveno bila privatna ljekarna, dakle bila je ljekarna za potrebe samostana. U samostanu je živjelo oko 60 časnih sestara, ali uz njega je bilo vezano nekoliko stotina ljudi koji su radili i živjeli u sobama u vlasništvu časnih sestara. Svi oni su ovo mjesto učinili  jednim od najvažnijih proizvodnih i trgovačkih središta u gradu Rimu“, objasnio je za Rome Reports kustos Vatikanskih muzeja Lica Pesante.

Foto: Youtube/snimka zaslona

U pojedinim posudama još se nalazi bilje koje se koristilo za izradu lijekova. Najvrjedniji izložak u sobi vjerojatno je drvena vaga na kojoj se nalazi lik svete Cecilije.

Druga izložbena prostorija prozvana je „Sobom keramike“, a u njoj se posjetitelji mogu, između ostaloga, diviti keramičkom pločniku koji je za neku od vatikanskih prostorija dizajnirao svestrani umjetnik Rafael.

Važno je napomenuti kako se ove dvije prostorije mogu posjetiti samo uz prethodnu najavu.