Katoličkim medijima proteklih dana odjeknula je vijest o tome kako je kardinal Giovanni Becciu na nedjeljnoj svetoj misi objavio da mu papa Franjo vraća prava i dužnosti povezne s kardinalskom službom.

“U subotu me nazvao Papa kako bi mi rekao da će mi biti vraćene moje kardinalske dužnosti i kako bi me zamolio da sudjelujem na sastanku sa svim kardinalima koji će se sljedećih dana održati u Rimu”, rekao je Becciu, a sličnu informaciju prenio je i Becciuov odvjetnik Ivano Iai.

Ipak, neimenovani izvor iz Vatikana kazao je za Crux da Papin poziv na sudjelovanje na konzistoriju ne znači nužno da su Becciuu vraćena prava povezana s kardinalskom službom.

Kardinalska prava “ne odnose se na sudjelovanje u životu Crkve” budući da su svi kršćani pozvani sudjelovati u njemu, u skladu sa svojim stanjem, kazao je izvor.

U slučaju kardinala, to sudjelovanje “može uključivati poziv, ponekad osobni, da sudjeluju na nekim sastancima rezerviranim za njih”, bez nužnog ukidanja ograničenja koja su bila postavljena, poručeno je iz Vatikana.

Međutim, budući da se Papa Becciuu obratio putem privatnog telefonskog razgovora ostaje nejasno znači li Franjin poziv uistinu rehabilitaciju ili je riječ o Papinoj bratskoj gesti, sličnoj onoj kada je na Veliki četvrtak prošle godine slavio svetu misu s talijanskim kardinalom.

Ed Condon je za katolički portal Pillar napisao kako bismo odgovor na pitanje mogli dobiti već ovoga tjedna kada će se vidjeti hoće li Becciu na konzistoriju sudjelovati ravnopravno s ostalim kardinalima ili će biti u svojstvu promatrača.

U svakom slučaju, budući da je Becciuovo odricanje prava povezanih s kardinalskom službom bio formalan čin, vraćanje tih prava bi isto tako trebao biti formalan čin, smatra Condon.

Ako pak Becciu nastavi ravnopravno sudjelovati na kardinalskim sastancima bez formalne rehabilitacije, njegov status kao kardinala izbornika bi mogao biti nejasan u slučaju nove konklave.

Zasigurno, držanje Franje prema Becciuu kada se ponovno susretnu u javnosti bit će pomno praćeno, a Condon piše kako bi to moglo imati posljedice i na ishod njegove sudske parnice.

“Franjin javni zagrljaj Becciuu ili ostavljanje dojma da rehabilitira kardinala u redovni kurijski život”, moglo bi stvoriti “ogroman pritisak na suce, kao i na tužiteljstvo za ostatak slučaja”, smatra Condon.