Novi Vatikanski dokument “Dati najbolje od sebe. O kršćanskoj perspektivi sporta i osobe” koji je prošlog petka predstavio prefekt Dikasterija za laike, obitelj i život, kard. Kevin Farrell, zajedno sa suradnicima, iznio je pozitivan pogled Katoličke Crkve na vrijednosti koje sport promiče, ali i upozorio na opasnosti poput korupcije, pretjeranog komercijalizma, manipulacije i zlostavljanja.

Dokument je o pitanjima vezanim za sport progovorio iz široke perspektive, pozvavši na štićenje dostojanstva svake osobe, ali i svega stvorenoga. Tako je izložen stav da domaćini sportskih natjecanja trebaju voditi računa o očuvanju okoliša, kao i poštivanju životinja uključenih u sport, koje se ne smije tretirati kao “puke objekte”.

Što se tiče sportskih aktivnosti nedjeljom, one su dopuštene, posebno jer su sredstvo okupljanja obitelji i zajednice u radosti i proslavi, ali one ne smiju biti izgovor za izostajanje sa svete mise, istaknuto je u dokumentu.

Iako nije bilo riječi o svakom pojedinačnom izazovu koji se stavljaju pred suvremeni sport, navedena su četiri glavna koja su rezultat opsjednutosti uspjehom i pritiscima na sport i sportaše. To su: nepoštivanje tijela, doping, korupcija i negativna ponašanja gledatelja.

U pogledu problema nepoštivanja tijela, dokument je zauzeo stav da “sportovi u kojima se neizbježno nanosi ozbiljna šteta ljudskom tijelu ne mogu biti etički opravdani”, posebice uzevši u obzir sve veće razumijevanje štetnih utjecaja nekih sportova na tijelo, poglavito mozak.

Roditelji i treneri ne bi na djecu trebali stavljati pritisak osvajanja medalja, stipendija, stjecanja profita ili rušenja rekorda, navodi se, budući da se takvim ponašanjem djecu promatra kao objekte. S ovim se problemom djeca susreću već u najranijoj dobi što može dovesti do ozljeda ili poremećaja u prehrani.

“Roditelji imaju odgovornost pokazati djeci da su voljena zbog onoga što jesu, a ne zbog njihova uspjeha, nastupa ili fizičkih sposobnosti”, stoji u dokumentu.

Odgovornost je stavljena i na Crkvu, u svrhu razvijanja “apostolata sporta”, čime bi se pokazala njezina predanost sveukupnoj dobrobiti i razvoju osobe, a najbolje ga je razvijati sportskim aktivnostima na lokalnom nivou.

U dokumentu se govori i o potrebi razvoja prikladnih apostolskih planova za sportaše, uključujući bivše sportaše koji ponekad nakon karijere padnu u depresiju, baš kao i roditelje i volontere.

Dokument je na koncu naglasio kako sport uvijek mora uključivati i zabavu, te kako je cilj natjecanja izvlačiti najbolje iz ljudi, a ne suočavanje s “neprijateljem kojeg treba uništiti”.

Papa Franjo je, komentirajući dokument, rekao kako mu je namjera potaknuti ljude da daju najbolje od sebe. “Ne zadovoljavajte se mediokritetskim ‘neriješenim rezultatom’, dajte sve od sebe, uložite svoj život u ono što je uistinu vrijedno i što traje zauvijek”, rekao je Papa.

Ivo Džeba | Bitno.net