Direktor Vatikanske zvjezdarnice, isusovac o. Jose Gabriel Funes, protivno proročanstvu Maja ne vidi nikakvu opasnost da bi 21. prosinca mogao doći kraj svijeta. U članku objavljenom u vatikanskom dnevniku “L’Osservatore Romano” taj znanstvenik rodom iz Argentine umiruje javnost opovrgava utemeljenost tih najava. Prema spomenutom proročanstvu krajem sljedećeg tjedna doći će do inverzije magnetskih polova Zemlje. Funes ističe da uopće “nije vrijedno truda znanstveno se baviti tim navodima i raspravljati o njima”.

Proces širenja svemiru je stalan, naglasio je isusovac. Ako je moderni model izračuna točan, onda će tek nakon milijardi godina doći do raspada smjese materije i energije, rekao je voditelj “Specola Vaticana”, zvjezdarnice na papinskom ljetnikovcu Castel Gandolfo.

Prema majanskom kalendaru 21. prosinca završava Baktun razdoblje, a svako od 13. Baktuna sastoji se od 394 godine. Njihov kalendar počinje 3114 godine prije Krista. Majanska tradicija smatra da je 13. Baktun “odlučujući i posljednji”. Ezoterija cijeloga svijeta iz toga je iščitala proročanstvo sudnjega dana. Google javlja da je “kraj svijeta 21. prosinca” do sada tražilo oko 40 milijuna korisnika.

Funes, koji je posjetio majansku zvjezdarnicu u mjestu Copa u Hondurasu, u “L’Osservatoreu” podsjeća da kršćanstvo ima suprotnu viziju. Majanski kalendar i njihova kozmologija ističu da kraj svemira dolazi u hladnoći i tami. Kršćanska vjera, naprotiv, uči da će Bog na sudnji dan stvoriti sve novo – “svakog muškarac, svaku ženu i cijeli svemir”. (ika/bitno.net)