Proprefekt Dikasterija za evangelizaciju mons. Rino Fisichela uputio je poruku povodom Svjetskog dana turizma koji se svake godine slavi 27. rujna.

Tema Poruke povodom sljedećeg Svjetskog dana turizma, koji će se ove godine slaviti po 44. put, glasi „Turizam i zelena ulaganja“. Crkva želi s državama, udrugama i mnogim uključenim stvarnostima podijeliti ovo vrijeme posebnog zalaganja kako bi se na temelju učiteljstva pape Franjo moglo na djelotvorniji i pozitivniji način povećati skrb za stvoreni svijet, taj bitni cilj za život ljudi, piše mons. Fisichella.

U nastavku poruke se citira ulomak iz enciklike pape Franje Laudato si’ u kojem se ističe potreba zalaganja u korist održivih ulaganja: „Bilo je također nekih ulaganja u načine proizvodnje i transporta koji troše manje energije i iziskuju manju količinu sirovina, kao i u načine gradnje i obnove zgradâ koji će poboljšati njihovu energetsku učinkovitost. Ali još uvijek smo daleko od toga da te dobre prakse budu široko rasprostranjene“ (br. 26). Poticati održava ulaganja, nastavlja se u Poruci, je također svjedočanstvo za vjeru u vidu poštivanja prirode, koju je Bog stvorio i nama povjerio. Dovoljno je uzeti u ruke prve stranice Svetoga pisma kako bi se jasno prepoznalo tu dimenziju, objašnjava se u Poruci.

Turizam, osobito u ljetnim mjesecima, kad mnogi koriste godišnji odmor, povlaštena je prigoda za kršćansku zajednicu da iskaže gostoprimstvo koje karakterizira duh naših zajednica u snazi življene vjere. Turisti su posebno osjetljivi na to kako ih se prima. Oni odmah osjete obiteljski stil svojih domaćina i itekako znaju to razlikovati od čisto formalnog i često distanciranog dočeka onih koji ih smatraju samo klijentima. U kulturnom okruženju gdje ima ravnodušnosti preko svake mjere od presudne je važnosti da kršćani budu svjedoci gostoprimstva koje će dati osobi da se osjeća ugodno i da iskusi bratstvo, ističe se u poruci za Svjetski dan turizma 2023.

Pozornost prema stvaranju omogućuje kršćanima promicati također oblik ekonomije koji nema za cilj maksimalizaciju profita koja često dovodi do nasilja prema prirodi, s teškim posljedicama po dostojanstvo osobe. Utrka za zaradom ne smije potamniti primat etike. Time se ne kani zaustaviti tehnološki napredak ili ekonomski razvoj. Pažnja i potpora održivim ulaganjima, dakle, ne smiju se smatrati smetnjom, nego radije predstavljaju dugoročnu viziju koja otvara put projektima na dugi rok, a da se pritom ne upadne u kratkovidnost brze zarade. Nužno je dati prostora kreativnosti naraštajâ kako bi se omogućilo ponovno otkriti dostojanstvo svake osobe. Kao što podsjeća papa Franjo u enciklici Laudato si’: „vrjednije je, hrabro i odgovorno, koristiti svoj um za promicanje održivog i pravednog razvoja u kontekstu šireg koncepta kvalitete života“ (br. 192). Na tom je putu nadasve hitno da politika s uvjerenjem i povjerenjem podupire putove koji se otkrivaju, kako bi se mudro raspoznalo najprikladnije projekte koji imaju za cilj dobru sviju i koji povećavaju kvalitetu života, posebno osoba koje pripadaju najslabijim društvenim skupinama, navodi se u Poruci.

U poruci se nadalje upozorava da ulaganja ne smiju biti usmjerena samo na masovni turizam, koji za sobom povlači mogući gubitak kulturnog i vjerskog identiteta. Korisno je, naprotiv, da se – dok se ulaganja koncentriraju na infrastrukture – promiče dostojanstvo svih djelatnika iz turističkog sektora, tako da pridonose povećanju kvalitete rada i samog turizma.

U poruci se ističe važnost turizma koji poštuje osobu i okoliš ističući kako je to put za shvaćanje dobrote Oca koji ide svima ususret svojom ljubavlju. Djelatnici u turizmu imaju u rukama mogućnost ponuditi korisne i djelotvorne mogućnosti za ponovno otkrivanje jednog različitog odmora: koji će biti više u znaku solidarnosti, a manje u znaku konzumerizma; koji će više poštivati prirodi i znati promatrati ljepotu u njezinim mnogolikim izrazima. I odmor, dakle, može postati poticaj za usvajanje ponašanja i načina života koji pomažu iznova upraviti pogled prema Nebu, ponovno otkrivajući dobrotu vjere, snagu ljubavi i sigurnost nade, kaže se u Poruci za 44. Svjetski dan turizma.