Prefekt Dikasterija za nauk vjere, kardinal Víctor Manuel Fernández, rekao je u razgovoru za španjolsku novinsku agenciju EFE kako se priprema „vrlo važan dokument o ljudskom dostojanstvu“ koji sadrži snažnu kritiku nemoralnih trendova u društvu, javlja National Catholic Register. Novi dokument neće uključivati „društvena pitanja nego i snažnu kritiku moralnih pitanja kao što su primjena spola, surogat majčinstvo i rodna ideologija“.

Ova vijest dolazi nekoliko dana nakon što je papa Franjo osudio surogat majčinstvo, rekavši da je ono „vrijedno žaljenja“ i zalažući se za njegovu globalnu zabranu.

Franjo je također često kritizirao rodnu teoriju, nazivajući je “opasnom” te “jednom od najopasnijih ideoloških kolonizacija” koja zamagljuje razlike i vrijednost muškaraca i žena.

Nizozemski kardinal Willem Eijk, inače bivši liječnik, pozvao je Vatikan na sastavljanje papinske enciklike kojom bi se Crkva suprotstavila lažnoj antropologiji u srcu rodne ideologije. “Rodna teorija se forsira u svim vrstama organizacija, a mi kao Crkva nismo dovoljno govorili o tome”, rekao je u intervjuu.