Nadbiskup Utrecha u Nizozemskoj, kardinal Wim Eijk, predložio je izdavanje papinske enciklike na temu rodne teorije. Kardinalov je svoj prijedlog dao na susretu s vatikanskim službenicima tijekom posjeta ad limina nizozemskih biskupa u Rimu.

“Pitao sam ne bi li bilo dobro da Papa izda encikliku o rodnom razmišljanju”, rekao je kardinal na tiskovnoj konferenciji u Rimu, prenijele su nizozemske novine Nederlands Dagblad i Katholiek Nieuwsblad.

“Rodna teorija se promiče u svim vrstama organizacija, a mi kao Crkva nismo puno govorili o tome”, rekao je Eijk koji smatra da postoji potreba za enciklikom, važnim papinskim dokumentom u kojem se tumači i po potrebi razvija nauk Crkve.

Inače, nizozemski kardinal, koji je član Papinske akademije za život, dao je slične izjave u prethodnim intervjuima. Ovaj posljednji zahtjev za papinskom enciklikom službeno je podnesen kardinalu Kevinu Farellu, prefektu Dikasterija za laike, obitelj i život.

Papa Franjo u više je navrata govorio o opasnostima “rodne teorije” i “rodne ideologije”.

Tako je na općoj audijenciji održanoj 15. travnja 2015. govoreći na temu razlike muškarca i žene kazao:

“Suvremena kultura otvorila je nove prostore, novu slobodu i nove dubine za potpunije razumijevanje ove razlike. Ipak, otvorila je isto tako i mnoge sumnje i skepticizam. Pitam se, na primjer, je li takozvana rodna ili gender teorija, zapravo izraz frustracije i rezignacije, jer spolnu različitost nastoji poništiti, budući da se s njome više ne uspijeva nositi. Tako bismo mogli učiniti korak unatrag.”

Tijekom posjeta Gruziji u listopadu 2016., obraćajući se svećenicima u glavnom gradu Tbilisiju govorio je o opasnostima rodne ideologije u pogledu na brak.

„Veliki neprijatelj braka je rodna ideologija. Danas vlada svjetski rat protiv braka. Ne vodi se pomoću oružja, već pomoću ideološke kolonizacije. Zbog toga je važno braniti brak od ove kolonizacije!“ kazao je papa Franjo.