Vatikan je pozvao biskupe diljem svijeta da u sinodalni proces uključe kršćanske vođe iz drugih crkava. Poziv je to koji bi mogao dovesti do najznačajnijeg ekumenskog događaja u novija vremena, piše Tablet.

U zajedničkom pismu dvojice vatikanskih kardinala, preporučeno je da vođe drugih crkvenih zajednica sudjeluju u sinodskim raspravama te da budu uključeni u sastavljanje službenih izvještaja. Sugerirano je i da se delegate drugih crkava pošalje na biskupijske sinode koje će se događati diljem svijeta te da dobiju priliku obratiti se sinodalnim vijećima i poslati svoja pisana razmišljanja.

“Jedan od darova kojeg katolici mogu primiti od drugih kršćana je upravo njihovo iskustvo i razumijevanje sinodalnosti”, objasnili su kardinali Mario Grech, generalni tajnik biskupske sinode i Kurt Koch, predsjednik Papinskog vijeća za promicanje kršćanskog jedinstva.

“Sinodalno oblikovanje Katoličke Crkve na svim razinama ima važne ekumenske implikacije jer ju čini vjerodostojnijim partnerom u dijalogu”, stoji također u pismu.

I sinodalni priručnik kojeg je Vatikan ranije objavio naglašava da ekumenizam ima “posebno mjesto u sinodalnom putovanju” uz dodatak da bi savjetovanja trebala uključivati “sve krštenike” bez obzira na njihovu denominaciju.

“Slušanje bi se trebalo odnositi na ukupnost svih onih koji su počašćeni kršćanskim imenom”, stoji u pismu kardinala, koji navode i kako “svi kršteni do neke mjere sudjeluju u sensusu fidei”.

Iako su svjesni da se neslaganja među crkvama vrlo vjerojatno neće razriješiti u skorije vrijeme, Grech i Koch ističu da je ekumenizam “razmjena darova” u kojoj denominacije mogu učiti jedna od druge.

Ovaj se pristup ekumenizmu, navodi Tablet, naziva “receptivni ekumenizam”, a obilježje mu je da se umjesto na pokušaj razrješenja teoloških nesuglasica crkve usmjere na to kako se mogu obnoviti učenjem iz međusobnih tradicija.

Komentirajući riječi vatikanskih kardinala, profesor teologije sa sveučilišta Durham Paul Murray kazao je kako pismo pokazuje kako sinodalni proces ima potencijal “zaliječiti rane razdvajanja”.

“Dok kao Katolička Crkva polako ponovno učimo što znači hodati na sinodalnije načine razlučivanja, mnogo je toga što možemo primiti od načina kako se ono živi u drugim kršćanskim tradicijama, kako tradiciji pravoslavnih crkava sa sjećanjem koje seže do prvog tisućljeća kršćanstva, tako i u zapadnim tradicijama i praksma i ekleziologije i crkvenog razlučivanja koje su one razvile”, kazao je profesor Murray.