Dikasterij za nauk vjere, u dokumentu koji je potpisao prefekt, kardinal Victor Fernandéz, a odobrio papa Franjo, potvrdio je da je katolicima zabranjeno pristupanje masoneriji, prenosi Vatican News.

Dikasterij je svoj stav iznio odgovarajući na pitanje biskupa Julita Cortesa, biskupa Dumanguetea na Filipinima.

“Nakon što je sa zabrinutošću objasnio situaciju u svojoj biskupiji, zbog stalnog povećanja broja članova masonerije, [biskup Cortes] je zatražio prijedloge kako se na adekvatan način nositi s ovom stvarnošću s pastoralne strane, uzimajući u obzir doktrinarne implikacije” stoji u službenom dokumentu.

Dikasterij je pozvao na koordinirano djelovanje čitave Filipinske biskupske konferencije po ovom pitanju koje bi se sastojalo od dva pristupa.

Prvi pristup bavi se pitanjem na doktrinarnoj razini: dikasterij ponavlja da je “aktivno članstvo vjernika u masoneriji zabranjeno zbog nepomirljivosti između katoličkog nauka i masonerije (usp. Deklaracija Kongregacije za nauk vjere iz 1983. o masonskim udruženjima i smjernice koje je Filipinska biskupska konferencija objavila 2003. godine).”

U tom smislu u odgovoru dikasterija se potvrđuje da “oni koji su formalno i svjesno članovi masonskih loža i prigrlili su masonska načela potpadaju pod odredbe gore spomenute Deklaracije. Ove se mjere također odnose na sve svećenike koji su članovi masonerije.”

Drugi pristup odnosi se na pastoralni odgovor: dikasterij predlaže da filipinski biskupi poduzmu “pučku katehezu u svim župama o razlozima nepomirljivosti između katoličke vjere i masonerije”. Biskupi Filipina također su zamoljeni da razmisle trebaju li se javno očitovati o ovoj temi.

Spomenuta Deklaracija iz 1983. koja se tiče odnosa prema masonskim udruženjima objavljena je kratko prije nego što je novi Zakonik kanonskog prava stupio na snagu. Kako navodi Vatican News, neki su primijetili da je u njemu izostavljena eksplicitna osuda masonerije kao i kazna ekskomunikacije za one koji joj se pridružuju. U Deklaraciji iz 1983. koju je potpisao kardinal Ratzinger, a odobrio Ivan Pavao II., ponovljeno je da su katolici pridruženi masonskim ložama “u stanju teškoga grijeha”.