Vatikan je potvrdio navode glasnogovornice ruskog ministarstva vanjskih poslova Marije Zaharove koja je kazala da se Papa ispričao zbog opaske kako su ruske manjine ponašaju najokrutnije u ratu u Ukrajini, prenosi Crux.

U jučer objavljenom priopćenju vatikanski glasnogovornik Matteo Bruni kazao je sljedeće: “Mogu potvrditi, s obzirom na ruske komentare o isprici Vatikana, da je bilo diplomatskih kontakata u vezi s tim.”

Brunijeva potvrda dolazi nakon što je Zaharova jučer kazala da su kroz diplomatske kanale dobili poruku “koja sadrži službenu izjavu u ime državnog tajnika Svete Stolice Pietra Parolina o Papinim riječima.”

Prema njezinim riječima, državni tajnik Svete Stolice “ispričao se ruskoj strani” te izrazio “duboko poštovanje prema svim narodima Rusije, njihovom dostojanstvu, vjeri i kulturi, kao i prema drugim zemljama i narodima svijeta.”

“Sposobnost priznavanja vlastitih pogrešaka postaje sve rjeđa u modernoj međunarodnoj komunikaciji”, rekla je Zakharova, dodavši da poruka Svete Stolice “pokazuje da iza vatikanskih poziva na dijalog stoji sposobnost vođenja tog dijaloga i slušanja sugovornika”.

Podsjetimo, u razgovoru za časopis America Papa je govoreći o ruskoj agresiji na Ukrajinu posebno istaknuo brutalnost Čečena i Burjata u ratnim zločinima:

“Kad govorim o Ukrajini, govorim o okrutnosti jer imam mnogo podataka o okrutnosti trupa koje onamo dolaze. Općenito, najokrutniji su oni koji dolaze iz Rusije ali nisu dijelom ruske tradicije, kao što su Čečeni, Burjati i tako dalje. Naravno, onaj tko je pokrenuo invaziju je ruska država. To je vrlo jasno. Ponekad pokušavam to ne specificirati kako ne bih uvrijedio te radije osuđujem načelno, iako je vrlo dobro poznato koga osuđujem. Nije potrebno navesti ime i prezime.”

Izjava je dočekana s mnogo negodovanja u Rusiji. Između ostaloga, poručeno je kako takvim Papinim stavom Vatikan gubi mogućnost da postane potencijalni moderator između Rusije i Ukrajine.

Nakon isprike Zaharova je kazala kako ruska strana smatra je “incident riješen” te izrazila nadu u “nastavak konstruktivne interakcije s Vatikanom”.