Susret pape Franje s obiteljima izraelskih talaca koji su još u rukama Hamasa trajao je manje od sat vremena.Održan točno šest mjeseci nakon brutalnoga napada na Izrael 7. listopada u kojemu je ubijeno više od 1100 osoba. Toga je dana također oteto 240 osoba – među kojima ima ženā, starijih osoba i djece. Među njima su i članovi obitelji Bibas, Berger, Dalal, Miran i Nimrodi.

Njihove rođake, koji su došli s fotografijama otetih, danas je primio Papa koji se već 22. studenoga 2023., u dvije odvojene audijencije susreo s rodbinom izraelskih talaca i skupinom Palestinaca čiji su članovi obitelji u Gazi i plaćaju vrlo visoku cijenu rata. Papa Franjo želi izraziti duhovnu blizinu patnji svakoga – rekao je tada glasnogovornik Matteo Bruni. Oslobađanje talaca je apel koji je Papa uputio nebrojeno puta u svojim javnim nastupima, zajedno s apelom za prekid vatre u Pojasu Gaze i za pristup stanovništva humanitarnoj pomoći, kao hitnim i potrebnim uvjetima za rješenje sukoba.

Izaslanstvo

Izaslanstvo koje je došlo u Rim čine Bezalel Shnaider, teta Shiri Bibas, žene koja je odvedena zajedno sa svoje dvoje djece, 4-godišnjim Arielom i 9-mjesečnim Kfirom (najmlađim od talaca koji je prvu godinu života navršio u zarobljeništvu); zatim Gal Dalal, preživjeli na Supernova Festivalu i brat 22-godišnjega Guya, otetoga tijekom koncerta. Danas je također bila prisutna i njihova majka Merav Gilboa Dalal. Potom Naama Miran, sestra 46-godišnjega Omrija Mirana, otetoga u kibucu Nir Oz; Lee Yam Berger, sestra blizanka 19-godišnje vojnikinje Agam, otete u vojnoj bazi Nahal Oz. Na susretu s Papom bila je prisutna i njezina sestrična, Sarah Waxman Bakshi. I na kraju, Alon i Amit Nimrodi, otac i sestra Tamira, vojnika kojega je Hamas odveo iz baze Cogat.

Susreti u Italiji

Osim susreta s Papom, na programu su izaslanstva, tijekom njihova boravka u Italiji, susreti s predstavnicima talijanskih institucija i židovskih zajednica u zemlji.