Papa Franjo je nakon molitve Anđeoskoga pozdravljenja 24. listopada najavio podrijetlo jaslica uz pozdrav peruanskoj zajednici.

Jaslicama se htjelo obilježiti 200 godina neovisnosti Perua, predstaviti život naroda u Andama te simbolizirati univerzalni poziv na spasenje, jer se Sin Božji utjelovio kako bi spasio svakog muškarca i ženu na zemlji, bez obzira na jezik, narod, kulturu i naciju.

Božićna će smreka, 28 metara visoka, biti postavljena pored jaslica, a dolazit će iz Andala u talijanskom Trentinu. Delegacija iz Trentina pobrinut će se za ukrase, a omogućit će se i LED rasvjeta niske potrošnje.

Tradicionalno svečano otvorenje jaslica i paljenje lampica božićnog drvca održat će se, uz poštivanje epidemioloških mjera, na Trgu sv. Petra, u petak 10. prosinca, u 17 sati. Svečanost će predvoditi nadbiskup Fernando Vérgez Alzaga, predsjednik Guvernatorata Države Grada Vatikana. Istoga dana, u jutarnjim satima, papa Franjo primit će u audijenciju izaslanstva iz Huancavelice, Andala i Gallioa. Stvaranje jaslica nastalo je suradnjom Peruanske biskupske konferencije, biskupije Huancavelica, regionalne vlade, Ministarstva vanjske trgovine i turizma, Ministarstva vanjskih poslova i Veleposlanstva Perua pri Svetoj Stolica.

Likovi Djeteta Isusa, Djevice Marije, sv. Josipa, tri kralja i pastira bit će napravljeni u prirodnoj veličini od materijala poput keramike, drva agave i stakloplastike, a bit će odjeveni u tradicionalnoj Chopcca odjeći. Tako će maleni Isus biti umotan u tipičnoj deki iz područja Huancavelice, dok će kraljevi nositi u vrećama tipičnu hranu za to mjesto, a ljame koje ih prate na leđima imat će peruansku zastavu. Rođenje Spasitelja navijestit će anđeo koji svira tipičan puhački instrument – Wajrapuco. Bit će prikazane i životinje koje inače žive na tome području.

Chopcca je inače zajednica od nešto više od 10 tisuća stanovnika. Seoska zajednica nalazi se istočno od grada Huancavelica, glavnog grada istoimenog okruga, na nadmorskoj visini od 3.680 do 4.500 metara nadmorske visine.

Još jedan prikaz jaslica bit će postavljen u dvorani Pavla VI., a izradit će ga mladi župe Sv. Bartolomeja iz Vicenze.