Ako ste posjetili Vatikan i smatrali to svojim najljepšim putničkim iskustvom, vaš stav dijele deseci tisuća turista iz cijeloga svijeta koji su pored brojnih drugih ponuda upravo Vatikan stavili na vrh TripAdvisorove liste „svjetskih iskustava“.

Popularna putnička web stranica proglasila je ovogodišnje pobjednike “Travelers’ Choice Awardsa”, a na prvom mjestu u kategoriji najboljih iskustava našla se turneja po Vatikanu koja uključuje posjet Vatikanskim muzejima Sikstinskoj kapeli, bazilici svetog Petra, i Rafaelovim sobama.

Posebnost vatikanske turneje ocjenjivane na TripAdvisoru jest što se odvija u ranojutarnjim i večernjim satima i obećava polaznicima da neće morati čekati u dugačkim redovima za ulazak, a ocijenilo ju je preko 22 000 turista.

Turneja “bez čekanja” po Vatikanu iza sebe je ostavila iskustva poput razgledavanja Toscane, plovidbe amsterdamskim kanalom, ronjenja na Islandu, safarija u Dubaiju itd.

Cijena turneje se prema podacima s TripAdvisora kreće od 420 kuna naviše.

Prema procjeni, Antonija Paoluccija, bivšeg direktora Vatikanskih muzeja, muzeje godišnje posjeti oko 6 milijuna ljudi što sa sobom donosi zaradu od oko 100 milijuna eura.

Iako ne postoji dnevni limit ulazaka u muzeje, broj posjetitelja bi se uskoro mogao ograničiti budući da je nakon pritužbi službenih vodiča kako su muzeji često pretrpani trenutna direktorica Barbara Jatta od ove godine najavila mogućnost dnevnih ograničenja ulazaka.

Ukoliko u skoroj budućnosti nećete moći posjetiti Vatikan, možete to učiniti virtualno u samo nekoliko klikova mišem.

Ivo Džeba | Bitno.net