Svemir

Vatikan želi djeci približiti nastanak svemira. Pod naslovom “Dani stvaranja i velikog praska” u Asizu će se učenici kroz igru baviti biblijskim izvješćima o stvaranju svijeta, svemirskim prostorom i astronautima, objavljeno je 25. rujna u Vatikanu. Početkom listopada vatikanska Inicijativa za dijalog s nevjernicima, skupa s Talijanskom svemirskom agencijom ASI, organizirat će dvodnevnu radionicu. Usporedo s tim susretom u Asizu će se održati novi krug razgovora između kršćana i nevjernika, pod vatikanskim vodstvom.

Susret će se održati na temu “Bog, taj nepoznati”, a otvorit će ga talijanski predsjednik. Očekuje se da će u razgovorima sudjelovati oko 40 uglavnom talijanskih umjetnika, pisaca i znanstvenika. Domaćini susreta su Papinsko vijeće za kulturu, kardinal Gianfranco Ravasi i Samostan franjevaca konventualaca u Asizu.

Dječji susret održava se u sklopu inicijative “Predvorje naroda”, koja je utemeljena u ožujku 2011. u Parizu. Inicijativom upravlja kurija kardinala Ravasija. Slični susreti do sada su održani u Bukureštu, Rimu, Tirani, Palermu, a posljednji je bio u Stockholmu.

Ravasi je u Vatikanu, pri predstavljaju ovogodišnjeg programa, istaknuo dosadašnje pozitivne rezultate prethodnih razgovora. Odjek susreta je vrlo velik, rekao je kardinal. Želja je da se ne ostane samo na do sada postignutim rezultatima, nego da se pokrene stalni dijalog između Crkve i nevjernika. (ika/bitno.net)