U Novoj dvorani Sinode u Vatikanu 7. ožujka prije podne održana je peta opća kongregacija Kardinalskog zbora prije konklava. Ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice o. Federico Lombardi održao je uobičajeni brifing s novinarima, javlja talijanski program Radio Vatikana. Lombardi je obavijestio novinare da su na petoj kongregaciji bila nazočna 152 kardinala, nedostaje samo jedan kardinal elektor, vijetnamski kardinal Pham Minh Man, čiji se dolazak očekuje danas tijekom dana. Lombardi je opovrgao informaciju koju je objavila jedna agencija da će konklave početi u ponedjeljak, rekavši kako je informacija potpuno neutemeljena.

O. Lombardi također je izvijestio kako je kardinal dekan Angelo Sodano pročitao tekst brzojava koji će se uime Kardinalskog zbora uputiti najvišim predstavnicima vlasti, konkretno vršitelju dužnosti predsjednika Venezuele i sadašnjem potpredsjedniku Nicolasu Maduri, povodom smrti venezuelskog predsjednika Huge Chaveza. U ovom slučaju – u okolnostima prazne Apostolske Stolice – poruku je uputio dekan uime Kardinalskog zbora koji ima vlast upravljanja općom Crkvom do izbora novog Petrova nasljednika.

Tijekom pete opće kongregacije održano je ukupno 16 izlaganja. Kako se u apostolskoj konstituciji “Pastor Bonus”, nastavio je Lombardi, navodi da se, kada je Apostolska stolica prazna, moraju podnijeti Kardinalskom zboru izvješća i informacije o ekonomskom stanju i stanju dobara Svete Stolice (“Pastor Bonus” čl. 171, paragraf 2), kardinali predsjednici triju dikasterija vezanih uz ekonomsko poslovanje Svete Stolice podnijeli su kratka izvješća za područje koje potpada pod njihovu nadležnost.

U današnjim izlaganjima, rekao je na kraju Lombardi, ponovno je veliki prostor posvećen temama kao što su evangelizacija, djelovanje Crkve u današnjem svijetu, Sveta Stolica, dikasteriji Rimske kurije, odnosi s biskupima, očekivanja od novog pape… Bilo je riječi također o ekumenskom dijalogu, karitasu i zauzimanju Crkve za siromašne. O. Lombardi istaknuo je kako kardinali imaju na raspolaganju stanku od pola sata za međusobne susrete, razmjene utisaka i drugo. (ika/bitno.net)