Vatikanski ured za liturgiju u ponedjeljak je objavio pravila o ustanovljivanju laika kateheta u biskupijama Katoličke Crkve, piše CNA.

Papa Franjo ustanovio je laičku službu kateheta u svibnju objavljivanjem motu proprija Antiquum ministerium, koji je naglasio važnost uloge kateheta u povijesti i sadašnjosti za prenošenje katoličke vjere. Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata objavila je obrednik o ustanovljivanju kateheta 13. prosinca. Riječ je o liturgijskom obredu kojim se dodjeljuje uloga katehete.

U popratnom pismu biskupima, prefekt Kongregacije za bogoštvolje i disciplinu sakramenata Arthur Roche pojasnio je kako je riječ o laičkoj službi koja se razlikuje od svećeništva, ali da su katehete “snagom svojeg krštenja u lokalnoj Crkvi pozvani na suodgovornost za proglašavanje i prijenos vjere, ispunjujući tu ulogu u suradnji sa zaređenim svećenicima i pod njihovim vodstvom”.

“Konačni cilj kateheze staviti je ljude ne samo u dodir, nego i u zajedništvo, intimnost s Isusom Kristom: samo On može nas voditi k ljubavi Oca u Duhu i učiniti da sudjelujemo u životu Svetoga Trojstva”, rekao je Roche citirajući apostolsku pobudnicu sv. Ivana Pavla II. Catechesi tradendae iz 1979. godine.

Roche je također objasnio kako je će se vrsta obnašanja ove uloge u različitim biskupijama biti drukčija, ovisno o konkretnim potrebama svake zajednice. Zadaci katehete na misijskim područjima razlikovat će se od onih u područjima s dugom katoličkom tradicijom.

Pojedine biskupske konferencije, dodao je, imaju zadatak “pojasniti opis, ulogu i najprikladnije oblike izvršavanja službe kateheta” u skladu s motu proprijem pape Franje. Dvije glavne kategorije svakog katehete su, istaknuo je Roche, podučavanje vjeri i sudjelovanje u apostolatima.

“Dobro je da se u tu službu katehete pozove muškarce i žene duboke vjere i ljudske zrelosti koji aktivno sudjeluju u životu kršćanske zajednice, koji znaju prihvaćati ljude, koje resi velikodušnost i sposobnost za bratsko zajedništvo. Oni moraju steći odgovarajuću biblijsku, teološku, pastoralnu i pedagošku naobrazbu kako bi istine vjere pažljivo drugima prenosili i moraju imati prethodno iskustvo u katehezi. Trebali bi biti vjerni suradnici sa svećenicima i đakonima, spremni služiti tamo gdje je potrebno i biti vođeni istinskim apostolskim žarom”, stoji u motu propriju Antiquum ministerium.

“I danas Duh poziva muškarce i žene da krenu ususret mnogima koji čekaju da upoznaju ljepotu, dobrotu i istinu kršćanske vjere. Zadaća je pastira podupirati taj hod i obogatiti život kršćanske zajednice prepoznavanjem laičkih službi koje mogu pridonijeti preobrazbi društva unošenjem kršćanskih vrijednosti u svijet društva, politike i ekonomije”, također se navodi u motu propriju pape Franje.