U Vatikanu je u utorak 11. svibnja objavljeno apostolsko pismo u obliku motu proprija pape Franje Antiquum ministerium kojim se ustanovljuje služba katehete.

Apostolsko pismo u Tiskovnom uredu Svete Stolice u prijepodnevnim satima predstavili su predsjednik Papinskog vijeća za promicanje nove evangelizacije mons. Rino Fisichella i delegat za katehezu Papinskog vijeća za promicanje nove evangelizacije mons. Franz-Peter Tebartz-van Elst.

Kršćanska je zajednica od samog svog početka poznavala opći oblik službe koji je zadobio konkretan oblik u službi muškaraca i žena koji su, poslušni djelovanju Duha Svetoga, svoj život posvetili izgradnji Crkve. Darove koje Duh Sveti nije nikada prestao izlijevati na krštenike pronalazile su u određenim trenucima vidljiv i opipljiv oblik izravnog služenja kršćanskoj zajednici u njegovim različitim izrazima, tako da su prepoznati kao dijakonija prijeko potrebna zajednici, navodi se na početku apostolskog pisma.

Čitava povijest evangelizacije, nastavlja se u tekstu dokumenta, tijekom minula dva tisućljeća jasno pokazuje važnost poslanja katehetâ. Biskupi, svećenici i đakoni, zajedno s mnogim posvećenim muškarcima i ženama, posvetili su svoj život katehetskom poučavanju, tako da vjera uzmogne biti vrijedna podrška osobnom životu svake osobe. Neki su od njih, usto, okupljali oko sebe drugu braću i sestre koji su, dijeleći istu karizmu, osnovali redovničke zajednice u potpunosti posvećene službi kateheze.

Ne smijemo zaboraviti nebrojene laike koji su svojim katehetskim poukama bili izravno uključeni u širenje evanđelja. Riječ je o muškarcima i ženama koji su, nadahnuti dubokom vjerom i kao autentični svjedoci svetosti, u nekim slučajevima također osnivali crkve pa čak i položili vlastiti život. I danas brojni sposobni i nepokolebljivi katehete na čelu zajednica u različitim krajevima svijeta vrše nezamjenjivo poslanje u prenošenju i produbljivanju vjere. Velika četa katehetâ, blaženikâ, svetaca i mučenikâ, ostavili su trag u poslanju Crkve: vrijedi ih upoznati jer je to plodan izvor ne samo za kateheze, nego i za povijest kršćanske duhovnosti u cjelini, kaže se u dokumentu koji nosi nadnevak od 10. svibnja 2021.

I danas Duh poziva muškarce i žene da krenu ususret mnogima koji čekaju da upoznaju ljepotu, dobrotu i istinu kršćanske vjere. Zadaća je pastira podupirati taj hod i obogatiti život kršćanske zajednice prepoznavanjem laičkih službi koje mogu pridonijeti preobrazbi društva unošenjem kršćanskih vrijednosti u svijet društva, politike i ekonomije.

Neosporno je, dakle, da je „svijest o identitetu i poslanju vjernika laika u Crkvi porasla. Možemo računati na brojne laike, premda to još nije ni približno dovoljno, koji imaju duboko ukorijenjen osjećaj zajedništva i odlikuju se velikom vjernošću u ispunjavanju zadaća na polju karitasa, kateheze, slavljenja vjere“, ističe Papa u apostolskom pismu Antiquum ministerium citirajući Evangelii gaudium. Iz toga slijedi da primanje neke laičke službe kao što je služba katehete snažnije naglašava misijsko zalaganje koje je svojstveno svakoj krštenoj osobi koju se mora vršiti u potpuno laičkom obliku ne upadajući u bilo kakav oblik klerikalizacije.

U nastavku motu proprija govori se o samoj službi katehete te osobinama koje trebaju resiti one koji će je obavljati: „Ova služba ima snažne značajke vrste poziva koji zahtijeva odgovarajuće razlučivanje od strane biskupa i naglašava se obredom uvođenja. To je zato što je to trajna služba mjesnoj Crkvi u skladu s pastoralnim zahtjevima koje utvrđuje mjesni ordinarij, ali koja se vrši na laički način, kao što to zahtijeva priroda ove službe. Dobro je da se u tu službu katehete pozove muškarce i žene duboke vjere i ljudske zrelosti koji aktivno sudjeluju u životu kršćanske zajednice, koji znaju prihvaćati ljude, koje resi velikodušnost i sposobnost za bratsko zajedništvo. Oni moraju steći odgovarajuću biblijsku, teološku, pastoralnu i pedagošku naobrazbu kako bi istine vjere pažljivo drugima prenosili i moraju imati prethodno iskustvo u katehezi. Trebali bi biti vjerni suradnici sa svećenicima i đakonima, spremni služiti tamo gdje je potrebno i biti vođeni istinskim apostolskim žarom“.

Nakon pažljivog razmatranja i na temelju apostolske vlasti, kaže se u dijelu teksta kojim se ustanovljuje službu katehete, ustanovljujem laičku službu katehete. Kongregacija za božansko štovanje i disciplinu sakramenata uskoro će objaviti red uvođenja u laičku službu kateheta.

Papa poziva biskupske konferencije da se potrude da služba katehete zaživi u praksi, uspostavljajući potrebne formacije, norme i kriterije za pristupanje toj službi. Pritom bi, prema onome što je rečeno u ovom apostolskom pismu, trebali pronaći odgovarajuće oblike za službu na koju je kateheta pozvan.

Nalažem da sve ono što je određeno u ovom apostolskom pismu, izdanom u obliku motuproprija trajno stupi na snagu bez obzira na bilo koje suprotne odredbe, ma koliko ove bile spomena vrijedne, i utvrđujem da je proglašeno objavljivanjem u L’Osservatore Romanu i stupa na snagu istog dana, a kasnije se objavljuje u službenoj publikaciji Acta Apostolicae Sedis, kaže se na kraju apostolskog pisma Antiquum ministerium.