Vatikan je u utorak objavio pripremni dokument i priručnik za Sinodu o sinodalnosti 2023. godine, kako bi biskupije diljem svijeta ponudile svoja viđenja o problematici, piše Crux.

Sinodalnost će, prema pripremnom dokumentu, katolicima pružiti „mogućnost da zamisle drugačiju budućnost za Crkvu i njezine institucije, zadržavajući misiju koju je primila“.

Odluka za „zajedničkim putovanjem“ nazvana je „proročkim znakom za ljudsku obitelj koja treba zajednički projekt preko kojega se može tragati za dobrom sviju“.

Sabor sinode će se održati u listopadu 2023. u Rimu, no sinodalni proces počinje već idućeg mjeseca na biskupijskim razinama.

Iako se o sinodalnosti često govorilo tijekom Franjinog pontifikata, koncept je još relativno nepoznat prosječnom katoliku, pa su u jučer objavljenom dokumentu objašnjeni sinodalni proces i njegovi teološki korijeni.

Sinodalnost „je mnogo više od crkvenih susreta i biskupskih vijeća ili pitanja obične unutarnje crkvene administracije. Riječ je o specifičnom načinu življenja i djelovanja Crkve, Naroda Božjeg, koji otkriva i daje supstancu njezinom postojanju kao zajednice u kojoj svi njezini članovi zajednički putuju, okupljeni u zboru, i imaju aktivnu ulogu u evangelizacijskom poslanju“, objašnjeno je u dokumentu.

Iako sinodalni susreti uključuju i klerike i laike, samo klerici imaju pravo glasati. Ovo se tijekom Franjinog pontifikata polagano mijenja, a sestra Nathalie Becquart, koja je postala podtajnica Biskupske sinode, će biti prva žena s pravom glasa na sinodi.

Glavne okosnice sinodalne Crkve su zajedništvo, sudjelovanje i poslanje, pod vodstvom Duha Svetoga i osluškivanjem Pisma, a lokalne Crkve pozvane su uključiti se u proces slušanja vjernika prema objavljenim smjernicama.

Generalni tajnik Biskupske sinode, kardinal Mario Grech, tijekom konferencije za medije objasnio je da će sinodalni proces službeno započeti 9. listopada s misom koju će slaviti papa Franjo, a biskupije su pozvane da započnu sa svojim pozivom slušanja vjernika tjedan dana nakon toga.

Do 10. travnja 2022., nakon procesa „molitve i slušanja“, lokalne crkve će izdati dokument ne dulji od 10 stranica i poslati ga u Rim. U rujnu 2022. izdat će se radni dokument (Instrumentum Laboris) koji će služiti kao vodič za kontinentalna i regionalna sinodalna vijeća koja će se sastati prije ožujka 2023. Rezultat rada tih vijeća bit će poslan u Rim kako bi se sastavio drugi radni dokument za sam sabor biskupske sinode u listopadu 2023.

Među ciljevima sinodalnog puta koji uskoro započinje je i preispitivanje kako se u Crkvi upravlja odgovornošću i moći „iznoseći na svjetlo i pokušavajući preokrenuti predrasude i pogrešne prakse koje nisu ukorijenjene u evanđelju“.

„Cijela Crkva pozvana je pozabaviti se težinom kulture prožete klerikalizmom koju je naslijedila iz svoje povijesti te s onim oblicima vršenja vlasti na kojima su izrasli različiti oblici zlouporabe”, stoji u jučer objavljenom dokumentu.

Tekst je također naglasio potrebu za obraćanjem pozornosti na glas žena, kršćanskih zajednica koje žive u zemljama u kojima su kršćani manjina i trpe progon, kao i odbacivanje fundamentalizma.

„Ako s jedne strane sekularni mentalitet nastoji izbaciti religiju iz javnog prostora, s druge strane vjerski fundamentalizam, bez poštovanja prema slobodama drugih, hrani oblike netolerancije i nasilja koji se također odražavaju i u kršćanskoj zajednici i njezinom odnosu prema društvu“, stoji u dokumentu.

Obraćajući se novinarima, Grech ih je zamolio da ne „ograničavaju sinodu“ korištenjem mehanizama senzacionalizma.

„Ono što Sveti Otac očekuje od ove Sinode jest da smjesti čitavu Crkvu u uvjete u kojima može živjeti autentično sinodalno iskustvo“ dodao je Grech zaključujući da je ključna stvar za sinodalnu Crkvu ostvarenje „zajedničkog hoda“.