Kako je i najavljeno, danas u 14 sati Vatikan je objavio izvješće o bivšem američkom kardinalu Theodoru McCarricku.

Na čak 460 stranica, dokument naziva “Izvješće o institucionalnom znanju i procesu donošenja odluka Svete Stolice povezanih s bivšim kardinalom Theodorom Edgarom McCarrickom (od 1930. do 2017.)” detaljno opisuje njegovo djelovanje, optužbe za seksualno zlostavljanje i uznemiravanje te odnos službenih crkvenih instanci.

Prema prvim informacijama u dokumentu nema detaljnih podataka o hrvatskim članovima episkopata (osim sporadičnih spominjanja povezanih s McCarrickovim posjetima Hrvatskoj) niti ih se povezuje s ikakvim inkriminirajućim radnjama.

Podsjećamo, osramoćeni američki kardinal bio je možda najvažnija crkvena tema 2018. godine nakon što su se pojavile optužbe da je desetljećima kao svećenik i biskup sudjelovao u seksualnim zlostavljanjima. Sam papa Franjo otpustio ga je u međuvremenu iz kleričkog staleža zbog “seksualnog zlostavljanja pokornika tijekom ispovijedi te grijeha protiv šeste Božje zapovijedi s maloljetnicima i odraslima s otežavajućim čimbenikom zlouporabe moći”.

U međuvremenu su se pojavile i brojne optužbe kako su McCarricku u svemu pomagali, ili barem slučajeve zataškavali, drugi američki i vatikanski crkveni službenici. Optužbe su zahvatile čak i samog papu Franjo kojeg je prozvao nekadašnji apostolski nuncij pri SAD-u nadbiskup Carlo Maria Viganò. No izvješće kaže kako “ne postoje zapisi koji podržavaju Viganov iskaz, a dokaz njegovih tvrdnji je oštro osporen”.

Prema pisanju Cruxa, sažetak izvješća novinarima je podijeljen sat vremena prije službene objave te se svi prvi zaključci nužno oslanjaju na sažetak. Za dublje analize trebat će pričekati barem sutra ili čak nekoliko dana.

Inače, newyorški kardinal Timothy Dolan poručio je nedavno u zapisu na svom blogu kako bi danas objavljeni dokument, na kojem se radilo gotovo dvije godine, mogao biti nova “šaka u oko” za Katoličku Crkvu.

*Pročitajte više: Theodore McCarrick: Ključne točke iz bolnog izvješća o zlostavljanjima nekadašnjeg kardinala