Budući da se datum Uskrsa, ističe se u Odluci, ne može prenijeti na neki drugi datum u zemljama pogođenim bolešću i u kojima su na snazi ograničenja vezana uz okupljanje i kretanje osoba, neka biskupi i svećenici slave obrede Velikog tjedna bez sudjelovanja naroda i na prikladnom mjestu, izbjegavajući koncelebraciju i izostavljajući pružanje mira.

Neka vjernici budu obaviješteni o vremenu početka slavljâ tako da se mogu pridružiti u molitvi u svojim domovima. U tome su od pomoći televizijski ili internetski prijenosi uživo (ne snimke). U svakom slučaju ostaje važno posvetiti odgovarajuće vrijeme molitvi, pridajući prije svega važnost časoslovu, navodi se dalje u dokumentu u kojem se biskupske konferencije i pojedine biskupije poziva da se pobrinu pružiti materijale koji će poslužiti kao pomoć obiteljskoj i osobnoj molitvi.

Na Cvjetnicu spomen Gospodinova ulaska u Jeruzalem slavi se unutar crkvenog zdanja; u stolnim crkvama neka se primjenjuje drugi oblik predviđen Rimskim misalom, a u župnim crkvama i na drugim mjestima treći oblik, glasi daljnja uputa iz Odluke U vremenu Covid-19 (II) Kongregacije za bogoštovlje i stegu sakramenata od 25. ožujka 2020.

Što se tiče Mise posvete ulja u Odluci se kaže da “pošto razmotri konkretne prilike u pojedinim zemljama, biskupske konferencije moći će dati upute o eventualnom prebacivanju na neki drugi datum”.

Pranje nogu na Veliki četvrtak, koje je već po sebi neobavezno, izostavlja se. Na kraju Mise večere Gospodnje izostavlja se također procesija, a Svetotajstvo se pohranjuje u svetohranište. Na taj se dan prezbiterima iznimno dopušta slaviti misu na prikladnome mjestu bez sudjelovanja naroda.

Biskupi će se pobrinuti da se u sveopću molitvu na Veliki petak uvrsti posebnu nakanu za bolesne, umrle i one koje su izgubljeni i prestrašeni. Čin klanjanja križu poljupcem pridržan je samo predsjedatelju.

Neka se Vazmeno bdjenje, navodi se u Odluci, slavi isključivo u stolnim i župnim crkvama. U Krsnoj se službi zadržava samo obnova krsnih obećanja.

U sjemeništima i bogoslovijama, svećeničkim zavodima, samostanima te redovničkim zajednicama valja se pridržavati uputâ iz ove Odluke.

Izrazi pučke pobožnosti i procesije koji obogaćuju dane Velikog tjedna i vazmenog trodnevlja mogu se, prema sudu dijecezanskog biskupa, prebaciti na neki drugi prikladan dan, npr. 14. ili 15. rujna.

Na kraju Odluke U vremenu Covid-19 (II) navodi se da su odredbe dane “po nalogu Vrhovnoga svećenika dano samo za ovu 2020. godinu”.

IKA | Bitno.net