Dvije pontifikalne akademije, za znanost te ona za društvene znanosti, organiziraju krajem mjeseca stručni skup u Vatikanu na kojem će sudjelovati i dva znanstvenika čije su ideje zagovaranja potrebe kontrole populacije na zemlji metodom abortusa i kontracepcije izravno suprotstavljene katoličkom nauku i Crkvi, prenijeli su brojni mediji.

Paul Ehrlich, autor djela Populacijska bomba, te John Bongaarts, potpredsjednik organizacije koja se zove Populacijsko vijeće, bit će među govornicima na konferenciji koja će se baviti – izumiranjem životinjskih vrsta.

Ehrlich je čovjek koji je Papinu encikliku o zaštiti okoliša Laudato Si nazvao – “potpunom besmislicom”. Zašto? Jer nije istakla prevelik broj stanovništva zemlje kao glavni ekološki problem današnjice. Katoličku Crkvu i pape je nazvao “teroristima”, “čistim zlom”, zato što se nauk Crkve suprotstavlja “kontroli populacije”, pitanju koje smatra presudnim za budućnost zemlje. Pitanje koje treba riješiti, kako je rekao, potpunim pristupom abortusu, kontracepciji i sterilizaciji.

Bongaarts je također vatreni zagovornik abortusa i kontracepcije kao sredstva “borbe” protiv prevelikog broja ljudi na zemlji. Organizacija, u kojoj je potpredsjednik, izravno financira kontraceptivna sredstva na području subsaharske Afrike.

Poziv ovoj dvojici znanstvenika kritizirali su brojni mediji. Među njima i američki Crux, koji nikako ne možemo opisati kao nesklon Papi i trenutačnoj administraciji u Vatikanu.

Taj je Crux objavio članak američkog katoličkog filozofa Michaela Pakaluka koji je poziv ovoj dvojici, kako je napisao “neprijatelja Crkve” opisao kao “PR katastrofu” koja će naštetiti javnoj percepciji Crkve, ali i nastojanjima oko Papina ekološkog angažmana.

Pakaluk argumentira kako se akademije ovaj put ne mogu pozvati na “autonomiju znanosti” ili da su ovi pozvani zbog “znanstvenih postignuća”. Riječ je o tome da su pozivi na abortus i kontracepciju kao metode “kontrole populacije stanovništva” stajališta koja nisu “znanstvena nego etička”.

Pakaluk je otišao čak toliko daleko da je, koristeći rječnik i logiku moralne teologije, zaključio kako poziv ovim znanstvenicima nosi sa sobom stanovitu suodgovornost za buduće posljedice moralnog zla koje oni zastupaju.

Iz pontifikalnih akademija još nema odgovora na ove kritike na njihov odabir, ali zasigurno će uslijediti.

Goran Andrijanić | Bitno.net