Između ostaloga raspravljalo se o stanju Vatikanske banke (Ior), o čemu je govorio kardinal kamerlengo Tarcisio Bertone, koji je i predsjednik Kardinalskog nadzornoga vijeća. On je govorio o naravi Banke i o usvajanju mjera za uključivanje u međunarodni bankarski nadzorni sustav – kazao je pater Lombardi.

Jučer popodne je u kapeli Paolina, kako predviđa Apostolska konstitucija, u sedamnaest sati i trideset minuta položilo prisegu pomoćno osoblje, na raspolaganju kardinalima u konaklavama, oko devedeset osoba, među njima i tajnik Kardinalskoga zbora, koji nije kardinal, potom ravnatelj obreda i obrednici, te redovnice i redovnici zaduženi za sakristiju konklave, te ispovjednici, liječnici i bolničari, osoblje zaduženo za kuhinju i čišćenje Doma Sveta Marta, tehničari, vozači, osobe iz Vatikanskog oružništva i Švicarske garde zadužene za nadzorništvo – objasnio je pater Lombardi.
Danas će pak u bazilici svetoga Petra dekan Kardinalskog zbora kardinal Angelo Sodano predvoditi svetu misu za izbor novoga pape. U baziliku mogu ući svi koji to žele, nema tiskanih ulaznica.

Kardinali izbornici danas će u šesnaest sati i trideset minuti u procesiji iz kapele Paolina krenuti prema Sikstinskoj kapeli, a prije podne će se preseliti u Dom Sveta Marta. Stigavši u Sikstinsku kapelu, kardinali će zauzeti svoja mjesta a potom će pojedinačno položiti prisegu nad otvorenim evanđeljem. Nakon razmišljanja koje će držati kardinal Grech, kardinali će, ako to žele, obaviti prvo glasanje , a prvi dan konklava će završiti Večernjom molitvom – kazao je pater Lombardi dodajući da je u konklavama dekan Kardinalskog zbora i predsjednik skupštine kardinal Re. On će se kad se postigne dvotrećinska većina izabraniku obratiti upitom: Prihvaćaš li kanonski izbor za Vrhovnog svećenika – ustvrdio je pater Lombardi. (rv/bitno.net)