Više tisuća novinara ovjerovljeno je pri Centru za medije, pripremljenom u dvorani Pavao VI., kako bi mogli pratiti događanja povezana sa sedisvakancijom (upražnjenom stolicom) i početkom novoga pontifikata. Centar su pripremili Grad Vatikan, Tiskovni ured Svete Stolice, Radio Vatikan i Vatikanski televizijski centar pod pokroviteljstvom Papinskoga vijeća za društvene komunikacije i (Ebu) Europske radiodifuzijske unije.

Dvorana Pavao VI., isto kao u prigodi smrti Ivana Pavla II. i njegova proglašenja blaženim, u ovim ključnim danima ugošćuje tisuće novinara a ima izgled globalnoga medijskoga sela. Centar za medije zauzima veći dio dvoranskog trijema koji je podijeljen u četiri odjela: odjela za emitiranje širom svijeta s osamnaest postaja za televizijske izvjestitelje, Centar za tisak s opremljenim postajama i priključkom na Internet i telefon, odjel za televiziju s dvadeset i jednom kabinom, te za radio s dvadeset osam postaja i jedanaest kabina.

Dosad je pristiglo 5.256 zamolba za akreditaciju, a nakon dužnih provjera pozitivno je odgovoreno na 4.812 zahtjeva. Ukupno ima više od 1.400 tiskovina, podijeljenih na 24 jezika, zastupljeno je dakle 65 država. Većina novinara dolazi iz zemalja odakle su došli i kardinali. Iz razumljivih razloga, na ulazu je vatikansko oružništvo koje omogućuje ulaz samo ovlaštenim novinarima. Potom slijedi provjera s metalnim detektorom da se ne bi unosilo neprikladno oruđe. Mi provjeravamo istinitost ovlaštenja i usmjeravamo osobe prema odjelu za koji imaju akreditaciju – kazao je Domenico Cinque, pomoćnik za nadzor Centara za medije.

U prostoru namijenjenom tisku radno je mjesto za novinare i fotografe. Imamo četiri reda stolova, zadnji je red namijenjen onima kojima je zajamčen vrlo brz mrežni prijenos – 100 megabajta – i telefonske usluge; u drugom redu su računala umrežena kablovima, druga pak dva reda stolova su bez računala ali imaju mogućnost pristupa internetu. Tijekom općih kongregacija, kada mobilni telefoni nisu imali signal i nije bilo bežičnog interneta, novinari su se mogli povezati na Internet – mrežnim kablom – ili pak rabiti računala koja su im na raspolaganju – objasnila je Marzia Pellegrino, nadzornica za Centar usluga za tisak.

Za uređenje odjela za radiopostaje najzaslužniji je Radio Vatikan. Budući da je Radio Vatikan nacionalna radiopostaja mjesta u kojem se odvijaju konklave i izbor novoga pape, dužnost mu je prema međunarodnim standardima i načelima međunarodne suradnje ponuditi sve što je potrebno kako bi strane radiopostaje mogle iz Vatikana jamčiti totalno pokrivanje. Prema tomu, Radio Vatikan je pripremio radna mjesta i kabine za radijsko emitiranje za sve međunarodne partnere. Pripremio je oko trideset radnih mjesta i petnaest kabina s opremom za radio prijenose, dakle oko pedeset mjesta za radiopostaje – kazao je Giacomo Ghisani, odgovoran za međunarodne odnose Radio Vatikana. (rv/bitno.net)