“Kao što se već događalo u prošlosti, Scalfari je citirao Papu i ono što mu je on navodno rekao, ali puno puta to nije odgovaralo stvarnosti”

Tiskovni ured Svete Stolice poručio je kako je razgovor objavljen u talijanskoj La Repubblici u kojem se prenosi navodna izjave pape Franje kako će “sve razvedene osobe moći pristupiti pričesti” potpuno “nepouzdan” i ne prenosi “Papino mišljenje”.

Nakon što je talijanski novinar Eugenio Scalfari objavio razgovor u kojem je citirao Papu kako govori da je “Sinoda potvrdila načelo” pričešćivanja za razvedene, oglasio se glasnogovornik Svete Stolice o. Federico Lombardi i u razgovoru za National Catholic Register demantirao tu izjavu.

Talijanski novinar tvrdi da je Papa rekao kako su “različita mišljenja na Sinodi dio moderniteta Crkve i različitih društava u kojima djeluju, ali da je cilj isti: pripuštanje razvedenima pričesti, te da je to načelo Sinoda usvojila”, da će konkretni slučajevi biti prepušteni prosudbi ispovjednika, te da će “na kraju svakog puta, bio on sporiji ili brži, svi razvedeni biti pripušteni pričesti”.

“Kao što se već događalo u prošlosti, Scalfari je citirao Papu i ono što mu je on navodno rekao, ali puno puta to nije odgovaralo stvarnosti, jer novinar niti zapisuje niti snima točne Papine riječi, kao što je i sam priznao”, rekao je Lombardi i nastavio:

“Zato je sasvim jasno da je njegovo izvješće o tome što je Papa rekao o razvedenima potpuno nepouzdano i ne može biti prihvaćeno kao Papino mišljenje”, poručio je glasnogovornik i dodao kako oni koju su pratili “prijašnja događanja i rade u Italiji znaju kako Scalfari piše i znaju dobro ovakve stvari”.

“Prijašnja događanja” su situacije u kojima je Lombardi već morao objavljivati demantije Papinih citata izrečenih u razgovorima koje je potpisivao Scalfari, dugogodišnji urednik lijeve La Repubblice. Jedan demanti odnosio se na izjave objavljene u srpnju prošle godine (više o tome OVDJE), a drugi u listopadu 2013. (više o tome OVDJE). Ponovno je, dakle, Scalfari, iskoristio svoj razgovor za plasiranje netočnih informacija. I dalje ostaje nejasno zašto onda uopće dolazi u prigodu razgovarati s Papom.

Podsjetimo, nekoliko biskupa potvrdilo je kako zaključni dokument Sinode “potvrđuje postojeću euharistijsku disciplinu” i “ne otvara put za pričešćivanje razvedenih”. Komentar našeg suradnika Hrvoja Juke SJ na konačni dokument Sinode možete pročitati OVDJE.

G. An. | Bitno.net