Talijanski novinar Eugenio Scalfari, koji je ovu jesen radio razgovor s papom Franjom za La Repubblicu, a kasnije je priznao da ga je prenio po sjećanju, te da ga uopće nije snimao niti bilježio, sada je objavio novi tekst sa kontroverznim tvrdnjama iz tog razgovora. Lijevo orijentirani novinar Scalfari je, ničim izazvan, naveo Papine izjave na temelju kojih se tvrdi da je on “panteist”, te da  je odbacio “koncept grijeha” što ga, piše Talijan, čini “najrevolucionarnijim Papom u povijesti”.

Kako prenosi Radio Vatikan, na ove nove tvrdnje reagirao je Tiskovni ured Svete Stolice i njegov predstojnik o. Federico Lombardi. On je rekao kako je Scalfarijev članak naprosto prepun neistina i pogrešaka. Tako, kaže Lombardi, u tom članku talijanski novinar piše kako je papa Franjo kanonizirao sv. Ignacija Lojolu, osnivača isusovačkog reda koji je proglašen svecem još prije 400 godina. Taj primjer pokazuje da Saclafariju, rekao je Lombardi, nedostaje temeljno biblijsko-teološko znanje da bi mogao komentirati i razumijeti Papine izjave.

Predstojnik Tiskovnog ureda naglasio je kako su tvrdnje da Papa ne vjeruje u grijeh smiješne.

– To, naravno, nema veze sa stvarošću. Svatko tko prati Papu i njegove aktivnosti dobro zna koliko često on govori o grijehu i situaciji nas grješnika. Štoviše, poruku Božjeg milosrđa na koju se Scalfari fokusirao u tekstu moguće je razumijeti jedino ako se razumije stvarnost grijeha – pojasnio je Lombardi.

Činjenica da je ured koji vodi Lombardi žurno reagirao samo govori da je cijela situacija sa intervjuom koji je Papa dao Scalfariju, inače novinaru koji je uvijek bio prilično neprijateljski raspoložen prema Crkvi, prešla određene granice. Podsjetimo se, već nakon objave razgovora pojedine izjave Pape iz njega zazvučale su čudno. Situacija je postala jasnija kada je Sclafari priznao da nije niti snimao, niti bilježio razgovor nego ga tek “prenio” po sjećanju. U međuvremenu, taj je razgovor skinut sa službenih stranica Vatikana.

Cijela priča mogla bi ići u prilog onima koji tvrde da je papa Franjo bio preotvoren u svom istupu prema Scalfariju i da bi morao postati suzdržaniji u svojoj komunikacijskoj strategiji.. Postaje jasno da je talijanski novinar svojom neprofesionalnošću naprosto zlouporabio povjerenje Pape koji je svom neistomišljeniku ponudio dijalog, a ovaj je to upotrijebio u svoje ideološke svrhe.

Bitno. net