KARDINAL TURKSON PROČELNIK

Utemeljen novi vatikanski dikasterij koji će skrbiti za društveno marginalizirane i žrtve ratova

Sveti Otac objavio je jučer motuproprij Humanam progressionem kojim utemeljuje Dikasterij za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja.

Foto: www.unsplash.com

Foto: www.unsplash.com

Novi dikasterij će 1. siječnja 2017. godine preuzeti kompetencije papinskih vijeća za pravdu i mir, Cor unum, za dušebrižništvo selilaca i putnika te za dušebrižništvo zdravstvenih djelatnika. Tada će spomenuta papinska vijeća prestati sa svojim djelovanjem i biti ukinuta.

Papa Franjo je također odobrio ad experimentum statute za novi Dikasterij, a njegovim pročelnikom je imenovan kardinal Peter Kodwo Appiah Turkson, sadašnji predsjednik Papinskog vijeća za pravdu i mir.

U svem svojem biću i postupcima, Crkva je pozvana promicati cjeloviti razvoj ljudske osobe u svjetlu evanđelja – stoji u novom motupropriju. Taj razvoj se ostvaruje brigom za neizmjerna dobra pravednosti, mira i skrbi za stvoreno. Nasljednik apostola Petra, u svojem djelu potvrđivanja tih vrjednota, neprestano prilagođava ustanove koje s njim surađuju, kako bi bolje odgovorile na potrebe ljudi kojima su pozvane služiti.

Tekst nastavlja ispod oglasa

Dikasterij za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja imat će ovlasti za pitanja selilaca, potrebitih, bolesnih, isključenih i marginaliziranih, zatvorenika i nezaposlenih te žrtava oružanih sukoba, prirodnih katastrofa i svih oblika ropstva i mučenja.

RV | Bitno.net


Podrži naš rad članstvom u Klubu prijatelja! Saznaj više na ovom linku!

Objavljeno: 1. rujna 2016.

Možda vam se svidi