Novi dikasterij će 1. siječnja 2017. godine preuzeti kompetencije papinskih vijeća za pravdu i mir, Cor unum, za dušebrižništvo selilaca i putnika te za dušebrižništvo zdravstvenih djelatnika. Tada će spomenuta papinska vijeća prestati sa svojim djelovanjem i biti ukinuta.

Papa Franjo je također odobrio ad experimentum statute za novi Dikasterij, a njegovim pročelnikom je imenovan kardinal Peter Kodwo Appiah Turkson, sadašnji predsjednik Papinskog vijeća za pravdu i mir.

U svem svojem biću i postupcima, Crkva je pozvana promicati cjeloviti razvoj ljudske osobe u svjetlu evanđelja – stoji u novom motupropriju. Taj razvoj se ostvaruje brigom za neizmjerna dobra pravednosti, mira i skrbi za stvoreno. Nasljednik apostola Petra, u svojem djelu potvrđivanja tih vrjednota, neprestano prilagođava ustanove koje s njim surađuju, kako bi bolje odgovorile na potrebe ljudi kojima su pozvane služiti.

Dikasterij za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja imat će ovlasti za pitanja selilaca, potrebitih, bolesnih, isključenih i marginaliziranih, zatvorenika i nezaposlenih te žrtava oružanih sukoba, prirodnih katastrofa i svih oblika ropstva i mučenja.

RV | Bitno.net