Papa Franjo je na kraju jučerašnje audijencije na Trgu sv. Petra udijelio papinsko odlikovanje misionarki Mariji Concetti Esu za šezdeset godina misionarske službe u Africi. Časna sestra Maria Concetta Esu ima 85 godina, članica je redovničke družbe Kćeri svetog Josipa iz Genonija, a većinu svojeg života posvetila je potrebitima na afričkom kontinentu gdje je služila kao babica.

Časna sestra je u Rim stigla iz Sardinije, gdje je boravila na susretu svoje kongregacije. Inače, sestra Maria je u nekoliko navrata izjavila kako, unatoč godinama, ne želi nikada napustiti Afriku. “Želim ostati ovdje, neću nikada biti dezerter. Dala sam svoj život ovdje i ovdje ću ostaviti i svoje kosti“, izjavila je.

„Kako ste?“ obratio joj se Sveti Otac u Rimu. Zatim je okupljenima objasnio: „Časnu sestru sam sreo u Banguiju. Tamo mi je rekla kako je tijekom života pomogla u rađanju oko tri tisuće beba. To je prekrasno.“

Papa Franjo je sestru Mariju Concettu upoznao 2015. godine tijekom pohoda Srednjoafričkoj Republici kada je ona u Bangui doplovila kanuom kako bi pozdravila Papu. Sa sobom je povela jednu djevojčicu koja je časnu sestru nazivala bakom.

Sveti Otac je prilikom dodjele odlikovanja u Rimu rekao: „Draga sestro, u moje i u ime čitave Crkve dodjeljujem vam ovo priznanje. To je znak naše ljubavi i naše zahvalnosti za sav vaš rad među sestrama i braćom u Africi, u službi života djece, majki i obitelji.” Tom prilikom se prisjetio brojnih misionara i misionarki, svećenika, redovnika i laika koji svijetom šire sjeme Kraljevstva Božjega: „Vaš rad, dragi misionari, je velik. Vi ‘trošite’ svoj život sijući Božju riječ svojim svjedočanstvom… I u ovome svijetu vas se ne spominje u vijestima. Niste među vijestima u novinama.“

Okupljenima je prepričao iskustvo kardinala Claudia Hummesa, zaduženog od brazilskog episkopata za čitavu Amazoniju, koji često posjećuje grobove misionara. Mnogi od njih preminuli su mladi od bolesti protiv kojih nisu imali antitijela. „Kardinal mi je rekao kako svi oni zaslužuju biti kanonizirani jer su čitav svj život služili. Draga braćo i sestre, s. Maria Concetta nakon ove obveze vratit će se u Afriku. Pratimo je molitvom. I neka nam njezin primjer pomogne da živimo evanđelje tamo gdje jesmo“, poručio je Papa.

IKA | Rašeljka Zemunović | Bitno.net