papa

Pripreme i radost iščekivanja papinog dolaska u punom su jeku, izvješćuje nas Radio Vatikan te nam prenosi poruku apostolskog nuncija u Meksiku, nadbiskupa Christophea Pierrea: “Mislim da većina stanovnika ove zemlje gleda na dolazak pape Benedikta XVI. u Meksiko kao na duboki znak nade. Meksički narod je vrlo religiozan narod, s dubokim iskustvom Boga, s dubokim iskustvom Marije, Isusove majke, te s dubokim iskustvom što znači biti član Crkve. To religiozno iskustvo – to katoličko iskustvo – neizostavni je dio života Meksikanaca.” Meksički narod u Papi vidi glasnika vjere, nade i mira, “posebno danas, kada u Meksiku živimo teške dane – zbog nasilja, siromaštva, poteškoća s migracijom”, nastavlja apostolski nuncij te zaključuje: “Mislim da se na Papin dolazak gleda kao na nešto što će nam pomoći nositi se s ovim poteškoćama, i što će obnoviti našu vjeru u Krista i pripadost Crkvi.”

Katolici se u Havani pripremaju javnim procesijama križnoga puta, prema pisanju dnevnih novina “Telegrafo”.  Samo tijekom proteklog vikenda u takvim je vjerskim obredima u kubanskome glavnom gradu Havani sudjelovalo više stotina ljudi. Procesije koje je organizirala Havanska nadbiskupija nisu dobile službeno odobrenje od vlasti, ali se očito toleriraju. Do 16. ožujka nastavit će se održavati u različitim dijelovima grada.

Mogućnost javnih vjerskih svečanosti u Havani smatra se znakom za daljnje otvaranje komunističkih vlasti na Kubi. Prije dvije godine Katolička Crkva prihvaćena je u Kubi kao službeni posrednik u pitanjima ljudskih prava.

Papa Benedikt XVI. po prvi puta posjećuje obje zemlje Latinske Amerike: Meksiko koji je bl. Ivan Pavao II. pohodio pet puta, te Kubu, čiji je službeni povod 400. obljetnica otkrića slike “Virgen de la Caridad del Cobre”. Prvi i dosad jedini papinski pohod socijalističkoj Kubi bio je onaj pape Ivana Pavla II. u siječnju 1998. godine.

ika/rv/Bitno.net

Foto: M.Mazur/www.thepapalvis@flickr.com