Foto: Vatican Radio

Na ovotjednom zasjedanju, u nazočnosti pape Franje, kardinali su raspravljali o primjedbama koje su pročelnici dikasterija očitovali na sjednici 24. studenoga. Bilo je riječi o glavnim kriterijima koji nadahnjuju reformu Kurije te o posebnim prijedlozima, među kojima je preustroj i objedinjavanje nekih papinskih vijeća. Osim toga, raspravljalo se i o Povjerenstvu za zaštitu maloljetnika. Povjerenstvo će vjerojatno imati osamnaest članova kako bi se jamčila široka kulturna i zemljopisna zastupljenost – primijetio je pater Lombardi.

Ravnatelj je Tiskovnoga ureda ustvrdio da će se sljedeće plenarno zasjedanje Vijeća devetorice kardinala održati od 9. do 11. veljače, dakle sljedeće godine. Tada će kardinali podrobno razmotriti sadašnje formulacije odrednica i prijedloga za reformu Kurije kako bi ih mogli 12. i 13. veljače predstaviti na konzistoriju Kardinalskoga zbora – ustvrdio je pater Lombardi najavljujući drugi važan događaj:

Izričito sam pitao Svetoga Oca, a odgovorio mi je da mogu reći da u sljedećim danima – 14. i 15. veljače – možemo predvidjeti također novi konzistorij za imenovanje kardinala. Što se pak tiče novih kardinala, kao što znamo, ovisi o Papi kad smatra da je najprikladnije reći. Običaj je da se otprilike mjesec dana prije o tomu očituje. Koja će biti imena, to će Papa nam reći u prikladno vrijeme – zaključio je pater Lombardi.

RV | Bitno.net