U spontanom govoru na samom završetku Papa je ponovno srdačno zahvalio voditelju nadbiskupu Kinshase, kardinalu Monsengwu Pasinyji, kojemu je također uputio zahvalno pismo. U Vama se zamjećuje – napisao je Papa – vjera Crkve na afričkom kontinentu koja vjeruje, nada se i ljubi.

Duhovne su vježbe bile sedmodnevni duhovni hod za apostolom koji poučava, a koji je to osobno živio, što znači biti u zajedništvu s Bogom, o čemu govori sveti Ivan u svojoj Prvoj poslanici. Mudro je sazdan raspored „ između tišine i molitve“, veli Sveti Otac u zahvalnom pismu voditelju duhovnih vježbi, a to je ponovio i u spontanom govoru na kraju posljednjeg razmišljanja. Vi ste nas velikom egzegetskom stručnošću te duhovnim i pastoralnim iskustvom vodili kroz veliki vrt Prve poslanice svetoga Ivana i cijeloga Svetoga pisma – kazao je Benedikt XVI.

U pismu je Sveti Otac istaknuo da se u kongoanskom kardinalu zamjećuje „posebno vjersko svjedočenje Crkve na afričkom kontinentu, koja vjeruje, nada se i ljubi. Ta je duhovna baština veliko blago za cijeli Božji puk i svekoliki svijet, naročito glede nove evangelizacije – piše Papa, a prije podne je zahvalio na lijepim „primjerima“ uzetim iz afričkog života, s kojima je kardinal Pasinyja začinio razmišljanja.

Posebno me se dojmilo pripovijedanje o prijatelju, koji je, premda je bio u komi, imao dojam da se nalazi u tamnom tunelu, te da je na kraju tunela vidio malo svjetla i uglavnom slušao lijepu glazbu. Čini mi se da to može biti usporedba našega života; često se nalazimo u tamnom tunelu mrkle noći, ali, po vjeri, na kraju vidimo svjetlo i slušamo lijepu glazbu, zapažamo ljepotu Boga, neba i zemlje, Stvoritelja i stvorenja – kazao je Benedikt XVI.

Kao sin Crkve u Africi učinili ste da još jednom iskusimo razmjenu dobara koja je jedan od najljepših vidika crkvenoga zajedništva, u kojem različitost zemljopisnih i kulturnih podrijetla nalazi načina da se simfonijski očituje u jedinstvu Mističnoga tijela – zaključio je Benedikt XVI. u zahvalnom pismu kardinalu Pasinyji.(rv/bitno.net)