Stotinu i deset biskupa iz raznih krajeva svijeta, ponajviše iz zapadnih zemalja, među kojima je bio i dubrovački biskup Mate Uzinić te tridesetak predstavnika redovničkih zajednica raspravljalo je o posljedicama i pružanju pomoći žrtvama pedofilije.

Vatikan

U Vatikanu je 9. veljače završen Međunarodni četverodnevni simpozij o pedofiliji u svećeničkim i redovničkim krugovima, koje je na poticaj pape Benedikta XVI. na Papinskom sveučilištu Gregorijani pod geslom “Prema izlječenju i obnovi” priredila Sveta Stolica. Stotinu i deset biskupa iz raznih krajeva svijeta, ali poglavito iz zapadnih zemalja, među kojima i dubrovački biskup Mate Uzinić, te tridesetak predstavnika redovničkih zajednica raspravljalo je o posljedicama i pružanju pomoći žrtvama pedofilije. U sklopu simpozija priređeno je sinoć i pokorničko molitveno bdijenje, koje je predvodio pročelnik Kongregacije za biskupe kardinal Marc Ouetlet.
To je svakako korak naprijed u Crkvi u suzbijanju pedofilije sa strane klera, rekao je ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice o. Federico Lombardi. To će, prema njegovu mišljenju, pridonijeti buđenju svijesti u ljudima i stvaranju preventivne kulture.
Sa skupa je proizašla jasna volja Crkve da želi reagirati i stvoriti preventivne mjere. U tome joj je međutim potrebna, kako su posvjedočili predstavnici biskupskih konferencija i redovničkih zajednica iz različitih krajeva svijeta, pomoć cijelog društva. “Nisu dosta nove kaznene mjere. Potrebno je promijeniti mentalitet”, rekao je kanadski kardinal Ouetlet tijekom molitvenog pokorničkog bdjenja u crkvi Sv. Ignacija, ponovivši u više navrata: “Nikada više, nikada više”. Istaknuo je kako se Crkva srami zbog tog velikog i neoprostivog skandala, kojega je nazvao tragedijom. Svećenici, redovnici i redovnice počinili su zločine koji su nalik pravom iskustvu pokolja nevine dječice. “Kao članovi Crkve moramo imati snage i moliti oproštenje od Boga i od ranjene djece”, rekao je kardinal i primijetio kako je u prvom redu potrebno ih saslušati i vjerovati njihovim žalosnim izvješćima. Često se te žrtve smatralo crkvenim neprijateljima. Nije se vjerovalo njihovim pričama. Njihove se obitelji odstranilo i čak preziralo. Potrebno ih je prihvatiti, podržati, shvatiti i pomoći im kako bi mogli početi liječiti svoje rane, prevladati traumu uzrokovanu seksualnim nasiljem. Pedofilija je raširena u društvu i najčešće se događa upravo u obiteljima. Toga ima i u drugim vjerskim zajednicama i vjerama, rekao je pročelnik Kongregacije za biskupe i primijetio kako mediji tim slučajevima ne pridaju toliko pozornosti kao što to čine s Katoličkom crkvom, ali to nipošto ne smanjuje strašnu odgovornost kada seksualno zlostavljaju djecu i mlade svećenici i redovnici, kojima su obitelji povjerile svoju djecu da ih odgoje i u vjeri. Postoji, naime, razlika između seksualnog zlostavljanja djece jednog laika ili jednog svećenika odnosno redovnika, jer ono ostavlja u žrtvama dublje tragove. Na taj se način u njima uništava duhovno povjerenje, ubija se u njima vjera. To zlo ostaje duboko ukorijenjeno u njima.
Tijekom pokorničkog bdijenja nastupili su i predstavnici biskupskih konferencija i redovničkih zajednica i molili oproštenje što nisu znali slušati i što su podcijenili tu tešku bol maloljetnika. U ime svećenika oproštenje je molio jedan svećenik, u ime roditelja jedan vjernik, u ime nastavnika jedan nastavnik, a u ime redovnika jedan viši redovnički poglavar. Oproštajne prošnje je simbolički prihvatila Irkinja Mary Collins, koju je bolnici silovao svećenik kad je imala 13 godina. Ona je molila Boga da joj poda snagu kako bi oprostila: “Gospodine, nama je mučno i teško oprostiti onima koji su nam nanijeli zlo. Molimo da nam udijeliš milost da se pridružimo oproštenju što si ga ti uputio s križa grešnom čovječanstvu kao lijek kako bi tvoja Crkva bila izliječena od naših grijeha”.
Pojava pedofilije nije nova ni u Crkvi. Potreban je stoga dugi proces za njezino iskorjenjivanje. Svakako, kako je primijetio jedan od sudionika tog međunarodnog skupa, proces je započeo. Crkva je odlučno zakoračila putem suzbijanja svih putova seksualnog zlostavljanja maloljetnika i hod će se nastaviti. Počelo je novo razdoblje.
Osim duhovnih šteta pedofili su nanijeli Crkvi i velike materijalne štete. Samo u Sjedinjenim Američkim Državama Crkva je morala obeštetiti žrtve pedofilije u vrijednosti od 500 milijuna dolara. Štete su međutim mnogo veće, jer neki vjernici sada odbijaju davati priloge za ustanove, gdje su se odgajala njihova djeca.(ika/bitno.net)