„Vjerujemo kako je vrlo važno da čak i u našoj malo zajednici započne kampanja protiv virusa koji izaziva COVID 19“, izjavio je dr. Andrea Arcangeli. Dodao je kako se samo opsežnom imunizacijom pandemija može staviti pod kontrolu, piše CNA.

Očekuje se da bi Pfizerovo cjepivo trebalo biti dostupno u prvim mjesecima 2021. godine stanovnicima Vatikana, zaposlenicima i članovima njihovih obitelji starijih od 18 godina. Arcangeli je objasnio kako se Vatikan odlučio na Pfizerovo cjepivo jer je ono trenutno u postupku dobivanja odobrenja od strane američkih i europskih zdravstvenih vlasti.

Dodao je kako se Vatikan kasnije može odlučiti i na druga cjepiva, koja su proizvedena različitim metodama, ali tek nakon što se istraži njihova učinkovitost i sigurnost.

„Razumljivo je da postoji bojazan za cjepivo, koje je razvijeno u tako kratkom vremenu, ali provedena su vrlo rigorozna ispitivanja sigurnosti te postoje jamstva svjetskih zdravstvenih autoriteta da su prije izdavanja odobrenja za promet provedene rigorozne studije“, izjavio je.

U Vatikanu živi oko 800 stanovnika, ali je 2019. godine bilo zaposleno 4618 ljudi. Od počeka epidemije je njih 27 bilo pozitivno na koronu, do čega je najmanje 11 članova švicarske garde.