Prefekt Kongregacije za biskupe kardinal Marc Ouellet najavio je u ponedjeljak 12. travnja u Vatikanu međunarodni simpozij o svećeništvu od 17. do 19. veljače 2022., prenosi IKA.

Kongregacija za biskupe zajedno s drugim vatikanskim dikasterijima želi razmatrati o temama celibata, karizme i duhovnosti, rekao je kardinal Ouellet. Na primjedbu novinara da je o celibatu bilo riječ na brojnim skupovima, biskupskim sinodama te se o njemu upravo raspravlja i u sklopu Sinodalnoga puta u Njemačkoj, kardinal je odgovorio da na najavljenom međunarodnom simpoziju „Za fundamentalnu teologiju svećeništva“ neće biti riječ samo o „pitanju celibata“, već su otvoreni za sve teme.

Upitan hoće li se događaj dotaknuti i kontroverznih točki poput ženskog đakonata, kardinal Ouellet je odgovorio potvrdno.

“Ono što svakako mogu reći jest da se niti jedna od tih točki neće ignorirati, u smislu da su one dio trenutnog konteksta u raspravama oko svećeništva”, prenosi njegove riječi Crux. No kardinal je naglasio kako one neće biti glavne teme rasprave.

Talijanska profesorica s Papinskoga sveučilišta Gregoriana i suorganizatorica simpozija Michelina Tenace, istaknula je pak kako će se okupljeni u prvom redu baviti pitanjem zvanja općenito, najavivši pritom i “moguća iznenađenja”. Dodala je i kako smatra da se pitanje celibata ne može smatrati „pogreškom“, poručivši da na simpoziju žele dati novi interes za različita zvanja u Crkvi.

Rektor Papinske francuske bogoslovije u Rimu Vincent Siret predstavio je formu simpozija, riječ je o konferenciji otvorenoj za sve i na različitim jezicima, a o pitanju celibata između ostaloga je istaknuo posvješćivanje razloga koji opravdavaju takvu životnu odluku, predstavivši posljedice i u vezi s tim odgovarajuće puteve života u skladu s tim darom.

Na pitanje francuskoga novinara je li razrada problema zlostavljanja u Crkvi u kontekstu „pitanja moći“ ponovno u središte dovela pitanje svećeničke službe, i kardinal Ouellet i prof. Tenace istaknuli su veliku važnost svećeničke formacije.

„Zbog problema zlostavljanja postalo je još hitnije preispitati razlučivanja zvanja i formacije, jer svećenikov poziv mora biti upravo u opreci s moći: njega mora voditi želja da služi Kristu na način da bude sluga po uzoru na Krista”, poručila je tako Michelina Tenace,

„Jedan od načina da se provjeri poziv na svećeništvo trebao bi biti taj da se ne teži ikojoj moći“, smatra talijanska teologinja koja je u svom obraćanju istaknula da „klerikalizacija predstavlja opasnost i za svećenike i za vjernike: svećeništvo poistovjećuje s vlašću, a ne služenjem, biti alter Christus pred oltarom shvaća kao privilegij, a ne kao odgovornost koja se tiče svih vjernika“. „Klerikalizam – prema teologinji Tenace – proizlazi iz vizije svećenika kao onoga koji je izoliran, iznad svih i papa Franjo često skreće pozornost na tu opasnost. U tom pogrešnom pristupu postoji i opasnost da imamo svećenike koji su satrveni idealizacijom svemoći ili zahtjevima vjernika“.

Prof. Siret dodao je pak da pitanje moći nije ograničeno na područje svećeničke službe već se odnosi na cijelu Crkvu. Pritom je upozorio da se svećenikom postaje iz ljubavi, ljubavi prema bližnjemu kao što je to isticao Arški župnik sv. Ivan Marija Vianney. Realnost svećeništva mora se puno bolje artikulirati, uzeti u obzir različite elemente i razine, napomenuo je prof. Siret.

Na pitanje treba li u svećeničkoj formaciji intenzivirati pitanje laika i osobito supružnika, kardinal Ouellet odgovorio je da je njemu osobno vrlo stalo do toga. Važno je poboljšati suradnju svećenika i laika i općenito različitih crkvenih zvanja, ali osobito i ulogu žena, a to bi pitanje moglo biti jedno od iznenađenja najavljenoga simpozija, rekao je.

Simpozij „Prema fundamentalnoj teologiji svećeništva“ na poseban se način bavi formacijom budućih svećenika u Crkvi; dio je puta sinodalnosti kao jedine mogućnosti suočavanja s crkvenim klerikalizmom, koji nije opasnost samo za svećenike. Služba svećenika nije u prvom redu strukturne ili organizacijske naravi već u biti mistična, pridržana otajstvu vjere, istaknuo je prof. Sirat.

Jutarnje radove simpozija vodit će Kongregacija za bogoslužje i sakramentalnu stegu a popodnevne Kongregacija za katolički odgoj. U subotu 19. veljače 2022. Papin državni tajnik kardinal Pietro Parolin u bazilici Sv. Petra slavit će misu sa sudionicima simpozija. Radovi su u znaku tri ključna pojma – celibat, karizma, duhovnost. U razgovore su uključeni i predstavnici Kongregacije za proglašenje blaženih i svetih te prefekt Dikasterija za laike, obitelj i život kardinal Kevin Farrell. Papa Franjo će na kraju simpozija uputiti posebnu poruku sudionicima.