U subotu, 14. siječnja,  bazilici svetoga Petra održali su se pogrebni obredi za kardinala Georgea Pella, nekadašnjega pročelnika Tajništva za gospodarstvo, preminuloga 10. siječnja u 82. godini života, koje je predvodio kardinal Giovanni Battista Re, dekan Kardinalskoga zbora. U našim srcima ima mjesta jedino za nadu – rekao je u propovijedi kardinal Re – jer, kako nam kaže sveti Augustin, temeljeći se na istinitom obećanju, nadamo se da ćemo iz ovoga života, iz kojega ćemo morati iseliti, i iz kojega, ne gubeći ih, šaljemo prije nas neke suputnike u našem hodočašću, stići u onaj život u kojemu će nam oni biti mnogo draži i poznatiji, i moći ćemo ih voljeti bez straha da će nas ostaviti.

Kardinal Re se potom spomenuo posljednjih godina života kardinala Pella, koje su – kako je rekao – bile obilježene nepravednom i bolnom osudom. U lipnju 2017. bio je optužen za seksualno zlostavljanje u Australiji i proces je završio zatvorskom kaznom. Kardinal Pell je proveo 404 dana u ćeliji u dva zatvora najvišega stupnja sigurnosti, u Melbourneu, a poslije u Barwonu, te čak i neko vrijeme u samici. U travnju 2020. godine, Visoki ga je australski sud oslobodio presudom o potpunoj nevinosti.

Bilo je to iskustvo velike patnje podnesene s pouzdanjem u Božji sud, dajući primjer kako dostojanstveno i s unutarnjim mirom prihvatiti čak i nepravedne kazne – istaknuo je kardinal Re. Vjera i molitva bili su mu velika utjeha i potpora u tom tužnom slučaju. Kako bi upoznao druge koliko vjera i molitva pomažu u teškim trenutcima u životu, ali i kako bi to bila potpora onima koji nepravedno trpe – dodao je dekan Kardinalskoga zbora – objavio je dnevnik svojih dugih dana provedenih u zatvoru.

Kardinal Re je na kraju istaknuo da je kardinal Pell bio Božji čovjek i čovjek Crkve, kojega je obilježavala duboka vjera i postojanost u nauku, koje je uvijek hrabro branio bez oklijevanja, brinući se samo za to da bude vjeran Kristu. Kao što je više puta istaknuo, žalostilo ga je slabljenje vjere u zapadnom svijetu i moralna kriza obitelji. Na kraju sprovoda papa Franjo je predvodio obred komendacije i valedikcije (Commendatio i Valedictio), te se tako oprostio od pokojnoga kardinala i u molitvi Bogu preporučio njegovu dušu.

Više o kardinalu Pellu možete pročitati OVDJE.