Papa Franjo reskriptom (Rescriptum ex audientia Ss.mi) od 17. veljače 2020. osnovao je Vatikansku zakladu Ivana Pavla I., u skladu sa Zakonikom kanonskog prava i Temeljnim zakonom Države Vatikanskoga Grada, objavio je 28. travnja Tiskovni ured Svete Stolice. Zadaća je novoosnovane ustanove dublje proučavanje i upoznavanja lika, misli i učenja pape Ivana Pavla I., Albina Lucianija (26. kolovoza 1978. – 28. rujna 1978.), te promicanje proučavanja i širenje njegovih spisa.

Kako je naznačeno u priopćenju, novoosnovana zaklada za cilj ima: štititi i čuvati kulturnu te vjersku baštinu koju je ostavio papa Ivan Pavao I.; promicati inicijative poput konferencija, sastanaka, seminara, studijskih sesija; utvrditi nagrade i stipendije; brinuti se za izdavačku djelatnost objavljivanjem rezultata svojih vlastitih studija i istraživanja kao i radova trećih strana; ponuditi kao referentnu točku u Italiji i inozemstvu onima koji posluju na istom području i u iste svrhe.

Papa je, istodobno, imenovao kardinala Pietra Parolina, državnog tajnika, predsjednikom Zaklade. Predsjednik je poštujući statut izabrao članove Upravnog odbora na mandat od pet godina i to: dr. Stefaniju Falascu, koja preuzima i ulogu potpredsjednice, kardinala Beniamina Stellu, mons. Andreu Cellia; don Davida Fiocca, dr. Linu Petri i dr. Alfonsa Cauteruccia.

U istom priopćenju naglašeno je da će za obavljanje svojih aktivnosti zaklada koristiti znanstveni odbor koji čini šest članova, izabranih među osobama dokazane sposobnosti i iskustva, ali s mogućnošću privremenog proširenja za određene inicijative, projekte, studije, istraživanja ili savjetovanja.

Albino Luciani, izabran je na konklavama 1978. za 263. nasljednika sv. Petra te je postao prvi rimski biskup koji je koristio dva imena: Ivan Pavao. Odmah po stupanju na papinsko prijestolje osvojio je srca ljudi svojom dobrodušnosti i osmjehom, ali je već tada bio narušenoga zdravlja. Nakon svega 33 dana pontifikata pronađen je mrtav u krevetu. Sveta Stolica je službeno objavila da je umro od srčanog udara. Već tada pojavile su se brojne sumnje u ovu verziju tako da i novoosnovana zaklada može poslužiti rasvjetljavanju života „Nasmiješenog Pape“. Naslijedio ga je Karol Józef Wojtyła koji je izabrao ime Ivan Pavao II.

IKA | Bitno.net