Sikstina

Izvedba Ratzingerova djela “Missa Anno Santo” povjerena je Papinskom pjevačkom zboru Sikstinske kapele kojim je ravnao don Massimo Palombella, koji se u razgovoru za Radio Vatikan osvrnuo na glavna obilježja toga djela, kao i na osobine njegova autora, msgr. Ratzingera.

Riječ je o potpunom glazbeniku koji je vodio računa o tehnici ravnanja, o zborskoj tehnici, o skladateljskim vidicima, ukratko o svemu – istaknuo je don Palombella te dodao da se iz glazbe msgr. Ratzingera shvaća da je bio u društvu velikih, ali je sastavio svoju vlastitu sintezu. Ova Misa ima kasno romantičko obilježje, osjeća se utjecaj Beethovena i Wagnera koji ostaje ukorijenjen u tradiciji, ali koji je moguće proširiti – primijetio je don Palombella.

Spomenuvši se potom riječi pape Benedikta XVI., koji je više puta istaknuo da je glazba izraz duha, don Palombella je istaknuo da to djelo, ta Misa, nastoji usmjeriti vjeru Crkve prema sadašnjoj kulturi, što je zapravo zadaća evangelizacije. Imamo govoriti današnjem čovjeku i današnjoj kulturi, a ne onoj jučerašnjoj – istaknuo je don Palombella. (rv/bitno.net)