Bdjenje je priređeno na poziv pape Franje na dan molitve za mir u toj zemlji kako bi bratstvo nadišlo prijetnje rata. Neka vjetrovi rata utihnu, pozvao je nadbiskup Gallagher. Neka rane muškaraca, žena i djece budu sačuvane od užasa sukoba, kazao je, izražavajući solidarnost katoličkih vjernika s ukrajinskim narodom koji se suočava s mogućnosti rata.

Istaknuo je nerazmjer između onih koji prijete ratom i onih koji postaju njegove žrtve. To su bolne situacije koje tolikom broju ljudi oduzimaju čak i najosnovnija prava. No još je skandaloznije vidjeti kako oni koji najviše pate od sukoba nisu oni koji odlučuju hoće li ih pokrenuti ili ne, već su prije svega samo bespomoćne žrtve, istaknuo je nadbiskup.

Sa žaljenjem se prisjetio boli koju su pretrpjeli čitavi narodi kao posljedica pažljivo proračunatih akcija koje se provode sustavno, a ne zbog prirodnih katastrofa ili događaja izvan ljudske kontrole. Podsjetio je kako je cijelo čovječanstvo pozvano promicati mir, jer nas je Bog sve učinio braćom i sestrama u Kristu.

Nadbiskup Gallagher kazao je kako kršćani moraju prepoznati svoju povezanost kako s onima koji izazivaju rat tako i s onima koji snose njegove posljedice. Stoga, moramo sve strane donijeti pred Boga Oca i zazvati na sve Gospodinov dar mira.

Dok se molimo za mir, ne smijemo ostati pasivni čekajući čelnike da potpišu sporazume, rekao je nadbiskup. Nemojmo se ograničiti na čekanje da se sporazumi postignu i poštuju, već radimo na tome da se novo čovječanstvo nanovo rodi u nama i u svim srcima. Mir je zarazan. Neka Duh Sveti učini sve ljude, posebno vođe naroda, djelatnicima mira, poručio je nadbiskup Gallagher, izvještava hrvatska redakcija Vatican Newsa.