Justin Welby

Osvrćući se na taj događaj u razgovoru za Radio Vatikan, msgr. Mark Langham, povjerenik Papinskoga vijeća za jedinstvo kršćana zadužen za odnose s anglikancima, istaknuo je da ga se posebno dojmila velika pozornost i canterburyjskoga nadbiskupa, i Svetoga Oca, prema siromašnima i marginaliziranima, odnosno prema svima kojima je potrebna pomoć Crkve. Za obojicu je poslanje Crkve prije svega odlazak na rubove, prema siromasima, te promjena života. Za njih vjera nije samo privatna stvar, nego ona ima promijeniti svijet, ima promijeniti društvo.

Spomenuvši veliko iskustvo nadbiskupa Welbyja u svijetu gospodarstva – koji je, naime, radio u bankarskom sustavu u Londonu, msgr. Langham je primijetio da je stoga njegovo zanimanje uglavnom usredotočeno na pravednost u svijetu novčanoga gospodarstva. Mislim da postoje važne teme koje bi mogle biti zanimljive za obojicu – rekao je msgr. Langham.

[facebook]Želiš li čitati samo istinite informacije, klikni Like![/facebook]

Što se pak tiče isključivo teološkoga područja, msgr. Langham je rekao da ne misli da će biti velikih promjena ili iznenađenja. Sada je trenutak razmišljanja i boljega poznavanja našega dijaloga – napomenuo je – Mislili smo da imamo mnogo toga zajedničkoga: povijest, tradiciju, zajednički teološki temelj. Ali, u određenom se trenutku nailazi na razliku: na način na koji rabimo te temelje – Sveto pismo, zajedničku tradiciju… Stoga se moramo upitati upravo to, kako rabimo, kako tumačimo Sveto pismo i tradiciju, te zašto činimo različite stvari, ako uzmemo u obzir da u temelju imamo zajedničku tradiciju. Odnosno, razmišljamo o mehanizmima prema kojima donosimo određene odluke, i o tomu u čemu se oni razlikuju – primijetio je msgr. Langham.

(rv/bitno.net)