Turska je vlada – u reakciji na Papine izjave prigodom obilježavanja stogodišnjice Metz Yegherna – „Velikoga zločina“, odnosno pokolja Armenaca pod tadašnjim Osmanskim Carstvom – povukla na savjetovanje u Ankaru svojega veleposlanika pri Svetoj Stolici. Papa je Franjo jučer, u pozdravu armenskim vjernicima prije mise usmeno, i u poruci uručenoj nakon mise u pisanom obliku, naveo zajedničku izjavu sv. Ivana Pavla II. i katolikosa Karekina II. – koji su armensku tragediju nazvali “prvim genocidom 20. stoljeća“.

“Čitavo je stoljeće prošlo od užasnog masakra koji je bio istinsko mučeništvo vašega naroda, u kojem su mnogi nevini umrli kao ispovjedaoci i mučenici za Kristovo ime. Nema armenske obitelji koja u toj tragediji nije izgubila voljenu osobu. Doista je to bio Metz Yeghern, „Veliki zločin“. Kršćanska je vjera također podržavala Armence u „tragičnom događaju prije stotinu godina, koji se ‘naširoko drži prvim genocidom 20. stoljeća’“– napisao je papa Franjo u poruci armenskim vjernicima.

Turska vlada – osjetljiva na korištenje riječi „genocid“ za taj događaj – opozvala je svojega veleposlanika i nazvala apostolskog nuncija u Ankari, nadbiskupa Antonia Lucibella, kako bi izrazila svoje „duboko žaljenje i razočaranje.“

Radio Vatikan | Bitno.net