Trojica pripadnika Švicarske garde napustila su svoju službu nakon što su se odbili cijepiti protiv koronavirusa, prenosi Crux.

Prema odluci koju je 20. rujna objavio Predsjednik papinske komisije za Državu Grada Vatikana kardinal Giuseppe Bertello, od 1. listopada u Vatikan mogu ući samo potpuno cijepljene osobe, one koje su preboljele COVID-19 te one s negativnim testom. Jedina iznimka od pravila su osobe koje u Vatikan dolaze prisustvovati svetoj misi i to “isključivo u ono vrijeme dok traje slavlje”.

Vatikan je ujedno obustavio plaće svim svojim zaposlenicima koji izostaju s posla zato što nemaju COVID-potvrdu.

Odluka je donesena na zahtjev pape Franje koji je zatražio da se “poduzmu sve potrebne mjere za sprječavanje, kontrolu i borbu s trenutnom javnom zdravstvenom krizom”.

Za pripadnike Švicarske garde uvjeti su stroži nego za ostale koji ulaze u Vatikan budući da su stalno u blizini Pape i njegovih gostiju. Tako je za njih cijepljenje proglašeno obaveznim, te nije otvorena mogućnost donošenja negativnog testa napravljenog unutar 48 sati. Razlog leži u tome što test može biti negativan i tijekom inkubacijskog razdoblja kada i osoba s negativnim testom može prenijeti virus.

Glasnogovornik Švicarske garde, Urs Breitenmoser, za švicarske novine Tribune de Genève kazao je da su trojica pripadnika koji su odbili cijepljenje službu napustili “dobrovoljno”. Švicarska garda broji 135 člana.

Breitenmoser je podržao odredbu o obaveznom cijepljenju kazavši da je ta mjera “u skladu s onime što su prihvatile brojne garde diljem svijeta”.