Papa

U utorak, 7. svibnja, u samostanu svetoga Benedikta u Riu de Janeiru završen je treći susret Međunarodnoga katoličko-anglikanskog povjerenstva o dijalogu između Katoličke crkve i Anglikanskog zajedništva. Sastanak je započeo 29. travnja, a prvi se put održavao u Brazilu. Pod predsjedanjem katoličkog nadbiskupa Birminghama Bernarda Longleya te anglikanskog biskupa Guilforda Christophera Hilla, povjerenstvo je nastavilo raspravu otvorenu u svibnju 2011. godine o ‘Crkva kao zajedništvo, krajevno i opće’ te o tome kako u zajedništvu krajevna i opća Crkva mogu razlučiti ispravan etički nauk.

Sudionici skupa posebice su – stoji u zaključnom priopćenju – produbili teološka gledišta i razmijenili mišljenja o naravi Crkve i strukturama koje pridonose razlučivanju i utječu na usvajanje odluka. Jedan je dan bio posvećen proučavanju etičkih pitanja i promišljanju o tome kako Crkve predstavljaju svoje učiteljstvo o tim pitanjima. Osim toga, dorađivalo se dokumente usvojene na prethodnom zasjedanju Povjerenstva, koji će biti predstavljeni odnosnim Crkvama, a proučavalo se i odgovore na pet dogovorenih izjava, za koje će biti pripremljeni uvodi da ih uskladi s dosadašnjim ekumenskim postignućima.

Podsjetimo, treće je zasjedanje Međunarodnoga povjerenstva plod rimskoga susreta između pape Benedikta XVI. i ondašnjeg anglikanskog primasa Rowana Williamsa, koji su u zajedničkoj izjavi izrazili želju da se nastavi ekumenski dijalog započet 1970. godine, ustanovljenjem Povjerenstva za dijalog (Arcic I – Anglikansko-rimokatoličko međunarodno povjerenstvo) nastavljen 1983. drugim susretom (Arcic II), s nakanom da se uklone podjele između dvije crkve, nastale u XVI. stoljeću.

Nakon ohrabrujućih pomaka učinjenih po II. vatikanskom saboru (objavljena su tri dokumenta: o Euharistiji 1971., o službi i ređenju 1973. i o vlasti Crkve 1976-1981) posljednjih je godina dijalog između katolika i anglikanaca dospio u slijepu ulicu, tomu je najviše pridonijelo anglikansko ređenje žena, još više njihovo biskupsko ređenje, a potom i složena kriza u Anglikanskom zajedništvu otvorena 2003. godine u Sjedinjenim Državama biskupskim ređenjem homoseksualca i priznavanjem istospolnih brakova. Te su odluke izazvale žestoka protivljenja u anglikanskom svijetu i istaknule duboko neslaganje glede moralne teologije između Canterburyja i Rima.

Objavom 2009. godine Apostolske konstitucije pape Benedikta XVI. ‘Anglicanorum Coetibus’, koja omogućuje prihvat anglikanca koji su odlučili napustiti anglikansko zajedništvo i obratiti se na katoličku vjeru i slijedom toga ustanovljenje osobnih ordinarijata u Engleskoj, Sjedinjenim Državama i Australiji, otvoreno je novo poglavlje u odnosima između dvije Crkve. (rv/bitno.net)