U srijedu su objavljena i treća izvješća sinodalnih radnih skupina koja se odnose na treći i završni dio kontroverznog Instrumentum Laboris.

Kako prenose strani katolički mediji, velika većina sinodalnih otaca odbacuje mogućnost pričešćivanja za rastavljene i ponovno oženjene osobe, kao i tzv. „promjenu pastoralnog pristupa“ prema tim osobama.

National Catholic Register navodi kako je najveća potpora trenutnom crkvenom učenju i pastoralnoj praksi došla iz redova engleskih i talijanskih radnih skupina dok je njemačka skupina izrazila veću potporu promjenama.

Tako Catholic Herald prenosi dio izvješća njemačke skupine:

„U loše koncipiranom pokušaju poštivanja crkvene doktrine, iznova smo se koristili grubim i nemilosrdnim pastoralnim postupcima koji su doveli do patnje, osobito kod nevjenčanih majki i djece rođene van braka, nevjenčanih parova, homoseksualaca te rastavljenih i ponovno oženjenih osoba“ izjavili su biskupi njemačke jezične grupe i doadali:

„Kao biskupi Crkve, molimo za oproštenje“.

U nastavku dokumenta zapisani su detaljni prijedlozi kako pristupiti rastavljenim i ponovno oženjenim osobama, međutim članovi skupine nisu se složili oko nijednog prijedloga zaključivši kako „nema lakih i općenitih rješenja“. Podsjetimo, riječ je o jezičnoj skupini u kojoj je raspravljao kardinal Walter Kasper, ali i jedan od njegovih najutjecajnijih teoloških protivnika, pročelnik Kongregacije za nauk vjere Gerhard Ludwig Mülleru, tako da je konačni tekst očito rezultat kompromisa. U istoj skupini bio je i naš predstavnik na Sinodi, biskup požeški Antun Škvorčević.

Međutim biskupi su ukazali, citirajući pritom apostolsku pobudnicu Familiaris Consortio, kako „postoji razlika između onih koji su iskreno pokušali spasiti svoj brak te su bili napušteni i onih koji su svojim pogreškama uništili važeći kanonski brak…“.

Biskupi su naveli kako bi pojedina situacija mogla biti objektivno ispitana u „unutarnjem forumu“ privatnosti osobne savjesti pred Bogom uz svećeničko vodstvo koje bi onda moglo utvrditi je li osoba podobna za pristup sakramentima. Dosadašnja crkvena praksa navodi kako je, s obzirom da je brak sakrament sklopljen javno tj. pred svjedocima, potrebna potvrda ništavnosti od strane „vanjskog foruma“ tj. crkvenog suda.

Sinoda je tako ušla u završnu fazu. Prije formalnog zaključenja 25. listopada sastat će se deseteročlani odbor koji će proučiti sva izvješća te sastaviti konačni prijedlog teksta završnog dokumenta. Prijedlog teksta sutra će se dati sinodskim ocima na glasanje. Svaki članak tog dokumenta mora dobiti dvotrećinsku većinu glasova prisutnih biskupa kako bi ušao u završni tekst.

Sve je jasnije kako kontroverzni prijedlozi određenih kardinala, pretežito s njemačkog govornog područja, vjerojatno neće dobiti potrebnu većinu na Sinodi.

Bitno.net ovom prilikom donosi hrvatski prijevod prva dva izvješća njemačke radne skupine.

Relatio – Circulus Germanicus (prvo izvješće)

Relatio – Circulus Germanicus (drugo izvješće)

Tino Krvavica | Bitno.net