Foto: Screenshot YouTube

Zbog osjećaja odbačenosti odlučio je pisati papi Franji, nakon čega su uslijedila dva telefonska razgovora s Papom, a potom i privatna audijencija u Domu svete Marte.

– Nikada se ne bih usudio na tako nešto, ali čuvši papu Franju osjetio sam da će htjeti čuti moje riječi – izjavio je španjolski transseksualac.

U svojem pismu, Diego se požalio kako je nakon promjene spola u svojoj župi u Plasenciji (Estremadura, Španjolska) doživio teške napade pojedinih župljana, te kako ga je župnik nazvao „vražjom kćeri“. U telefonskom razgovoru uoči Božića, papa Franjo pozvao je Diega i njegovu zaručnicu u Vatikan, a privatna je audijencija održana u subotu poslijepodne.

Iako za sada nema službenih komentara iz Vatikana, nameće se pitanje zašto bi se papa Franjo susreo s nekim tko je promijenio spol – transseksualcem? Bit će opet mnogih tumačenja, vjerojatno i bijesa na Papu. Postavljat će se pitanje odobrava li Papa promjene spola, podržava li možda tako i gender ideologiju? A ipak, nekidan je papa Franjo u avionu rekao da gender ideolozi vrše kolonizaciju sličnu onoj koju su radili nacisti. Strašna optužba i napad koji je prošao gotovo nezapaženo u svjetskim medijima. Svi su to prešutjeli, a ipak, to je bio izravni i nečuveni napad na gay lobi. Zar to nije zbunjujuće? Prvo gender ideologe povezati s nacistima, a onda primiti u audijenciju, takoreći, upravo izravni ‘proizvod’ takve ideologije, tog jadnog čovjeka za kojega njegovi bližnji nisu imali ni trunke milosrđa? Sve to zbunjujuće je samo onima koji ne razlikuju čovjeka patnika od struktura koje su mu nanijele patnju. Papa Franjo ima veliko srce za sve vrste patnika. Ganule su ga patnje koje je ova osoba iznijela u pismu i odlučio ju je utješiti, vjerojatno ju je zagrlio primivši je na srce poput onog čovjeka koji je bio osut nekom vrstom gube. Ne suditi, razlikovati čovjeka od njegova grijeha, razlikovati strukture koje nanose patnju, od žrtava tih struktura, imati milosrđa prema ljudskoj bijedi – to je Franjo. Bogu hvala na papi Franji.

Miodrag Vojvodić i Petar Nodilo SJ / Bitno.net