Gay

“Djela trebamo moralno prosuđivati. To svakodnevno činimo” – rekao je 4. rujna u televizijskom intervjuu kardinal Raymond Burke, pročelnik Apostolske signature – Vatikanskoga vrhovnog suda – komentirajući često krivo shvaćanje riječi pape Franje: „Tko sam ja da sudim?“ – prenosi LifeSiteNews.

„Djela možemo prosuđivati kao ‘teške grijehe’, a da ipak ne znamo je li pojedina osoba zaista u stanju teškoga grijeha, jer ih je možda počinila bez jasne spoznaje ili bez slobodnoga pristanka. Takva vrsta prosudbe“ – prosuđivanje moralnosti nekog čina – ističe kardinal Burke – „nužna je; bez nje ne bismo mogli uopće živjeti dobar ili moralan život“, te dodaje kako se Papin izraz ne može, ni u kojem smislu shvatiti, kao priznanje homoseksualnih čina kao moralnih.

O pitanju tolerancije i suosjećanja, kardinal ističe „kako uvelike suosjeća s osobama, ali imati suosjećanje znači željeti da znaju istinu te grešne čine izbjegavaju, za svoje vlastito dobro i spasenje“ te je dodao da „makar se na takav odgovor danas gleda s nezadovoljstvom ili neprijateljski, to nikako ne znači da takav pristup nije ispravan.“

RV/Bitno.net