Na svetkovinu Bogorodice, Papa je sve pozvao da se uteknu Mariji, majci milosrđa, i daju se „s punim povjerenjem i bez straha uroniti u Božju ljubav“. Na koncu mise, Sveti Otac se pomolio pred ikonom Salus Populi Romani u jednoj od pokrajnjih kapela Bazilike te je na izlasku pozdravio okupljene vjernike.

Marija je slika toga kako Crkva treba pružiti oprost onima koji ga traže – rekao je Papa. Majka praštanja poučava Crkvu da oprost pružen na Golgoti ne poznaje granice. Ni zakon sa svojim hirovima, ni mudrost ovoga svijeta sa svojim razlikovanjima ne mogu ga spriječiti. Praštanje Crkve treba biti jednako široko kao ono koje je Isus pružio na križu i Marija s njim podno križa. Nema drugoga puta. Zbog toga je Duh Sveti učinio apostole djelatnim služiteljima praštanja, kako bi ono što je stečeno Isusovom smrću došlo do svih ljudi u svako doba – rekao je papa Franjo.

Tkogod prijeđe prag Svetih vrata milosrđa, pozvan je uroniti se u Očevu milosrdnu ljubav – nastavio je Papa. Podsjetio je na vjeru tolikih naraštaja koji su molili zagovor i utjehu Blažene Djevice Marije, koja je majka milosrđa zato što je nosila i rodila samo božansko milosrđe – Isusa. Marija nas prati na našem životnom hodočašću i ne ostavlja nas same – pogotovo ne u trenucima nesigurnosti i boli – ustvrdio je Sveti Otac.

Objasnio je da je Marija postala majka praštanja kad je po Isusovom primjeru na križu mogla oprostiti onima koji su ubili njezina nevinog sina. Isusove riječi „Oče, oprosti im jer ne znaju što čine“ vjerojatno se rađaju iz onoga čemu ga je sama Blažena Djevica poučavala kad je bio dijete – napomenuo je papa Franjo.

Istaknuo je kako je snaga praštanja istinski protuotrov žalosti koju uzrokuju mržnja i osveta. Praštanje otvara radosti i miru zato što oslobađa dušu od smrtnih namisli, dok mržnja i osveta raspaljuju misli i ranjavaju srce, oduzimajući mu mir. Potaknuo je vjernike da tri puta zazovu Blaženu Djevicu starodrevnom titulom s Efeškog sabora: „Sveta Bogorodice!“

Prođimo, stoga, Svetim vratima milosrđa, sigurni u pratnju i zagovor Djevičanske majke. Dopustimo da nas ona prati, kako bismo iznova otkrili ljepotu susreta s njezinim sinom Isusom. Otvorimo širom svoja srca radosti oprosta – potaknuo je Papa, naglašavajući da su nada, milost i sveta radost „sestre“ te pozivajući da shvatimo kako Marija, dajući nam Isusa, poklanja praštanje koje obnavlja život i omogućuje da vršimo volju Božju.

Radio Vatikan|Bitno.net