Uz zvukove bubnjeva i pjesme mogli su se pročitati razni transparenti s porukama poput: „Pobačaj: već 1 milijarda žrtvi“, „Da medicini, ne eutanaziji“ te „Ne civilnim unijama“. Premda su većinu sudionika na Hodu činili katolici, sam događaj nije službeno povezan ni s jednom vjerskom ustanovom te organizatori svake godine pozivaju sve ljude, skupine i organizacije koje se zalažu za kulturu života da sudjeluju.

Tema ovogodišnjeg Hoda bila je: „Za život: bez kompromisa“. Novinar za National Catholic Register Edward Pentin razgovarao je s više sudionika na tom pro-life događaju. Ovo je izraz naroda koji očituje svoj katolički identitet. Iz toga proizlazi jasna poruka o općem dobru, koje se ne sastoji u manipuliranju životom. Zaštititi opće dobro znači poraziti manipulaciju – kazao je mons. Luigi Negri, nadbiskup Ferrare.

„Hod za život vrlo je važan i aktualan zato što baca svjetlo na najveći i najstrašniji zločin u ljudskoj povijesti: masovno ubijanje i genocid nerođenih u majčinoj utrobi. Moramo to prokazati, istaknuti i zajamčiti da je to u središtu politike. Stoga sam vrlo sretan što se događaju ovakve inicijative. Trebamo ih promicati, na pozitivan način pokazati da ispovijedamo ljepotu i svetost života koji nam je Bog darovao. Također je lijepo vidjeti biskupe, svećenike i bogoslove, obitelji i djecu kako čine jednu obitelj, jedan glas“ – rekao je mons. Athanasius Schneider, pomoćni biskup Astane u Kazahstanu.

„Ovaj je događaj ostao vrlo vjeran u smisli da se radi o Hodu u kojem su svi sudionici duboko uključeni u apostolat za život i obitelj… Više godina sudjelujem na njemu i primjećujem sve veće međunarodno sudioništvo“ – rekao je kardinal Raymond Burke, patron Malteškog viteškog reda, dodajući kako je velik broj mladih „znak da su duboko zabrinuti i da žele biti dio preobrazbe našega društva“.

„Ovaj hod je vrlo važan. Ovdje u Rimu imamo vrlo opasne statistike: za svaku osobu koja se rodi, dva Rimljana umru. Stoga imamo doista suludu situaciju u Italiji sa 105 tisuća pobačaja godišnje. S tim statistikama, Italija umire“ – kazao je Mario Adinolfi, kandidat za rimskog gradonačelnika. „Trebamo sada učiniti nešto važno u političkoj sferi, prestati gurati pobačaj u stranu i reći: ‘Ne postoji pravo na pobačaj, postoji pravo da se bude rođen.’ To je univerzalno pravo za koje se moramo boriti.“

Mi smo pro-life zato što je život prva stvar za koju se trebamo boriti i koju trebamo štititi. Ne novac, ne automobili, ne materijalne stvari, nego život – on je najvažniji dar koji nam je darovan. Ovdje smo kako bismo svima pokazali da se nemaju čega bojati, kako bismo svima rekli da izađu na ulice, budu pro-life i kažu: ‘Da, ja sam za život’“ – poručio je jedan od mnogih mladih Poljaka koji su sudjelovali na Hodu.

Podsjetimo, u subotu 21. svibnja u Zagrebu se održava nacionalni hod za život pod geslom “Za život, obitelj i Hrvatsku”. Više o tome OVDJE.

RV | Bitno.net