Valja imati na umu da je riječ o približnim podatcima, utvrđenim na temelju zamolbi za sudjelovanje u raznim događanjima koje su pristigle Prefekuri Papinskoga doma i podijeljenih karata, te na gruboj procjeni nazočnih vjernika na molitvi Anđeoskoga pozdravljenja i slavljima na Trgu svetoga Petra – stoji u priopćenju Tiskovnoga ureda.

Razvidno je da se podatci odnose samo na susrete u Vatikanu, a ne na druge Papine susrete s vjernicima, odnosno na pastoralna putovanja u Italiji te na posjete rimskim župama. Papa se zacijelo susreo s milijunima osoba na liturgijskim slavljima i drugim događanjima te duž ulica kojima je prolazio u Šri Lanki, Filipinima, Sarajevu, Ekvadoru, Boliviji, Paragvaju, Kubi, Sjedinjenim Državama, Keniji, Ugandi i Srednjoafričkoj Republici.

Prefektura je izračunala kako se Sveti Otac 2014. godine susreo s 5.916.800 osoba, a u prvim mjesecima pontifikata 2013. pape Franjo se susreo sa 6 milijuna i 600.000 osoba. Pater Federico Lombardi, ravnatelj Tiskovnoga ureda, ovogodišnji je pad sudjelovanja protumačio: „Vratili smo se normalnijim brojevima, nakon brojeva iz prvog vremena pontifikata, koji su zbog neporecivoga „učinka novìne“ pape Franje bili izvanredni.

Učinkovitost svoje službe Papa ne mjeri brojem sudionika na susretima u Vatikanu, premda su brojke o kojima govorimo uvijek vrlo velike. Ove je godine bilo manje velikih događanja u Rimu u odnosu prošlogodišnje proglašenje svetima dvojice papa ili konklava i izbora pape Franje u 2013. Premda je bilo kanonizacija one se ne mogu usporediti s kanonizacijama pape Wojtyłe i pape Roncallija – ustvrdio je pater Lombardi, a potom istaknuo odraz povećanih mjera sigurnosti zbog terorističkih atentata kao i činjenicu decentralizacije Jubileja.

Radio Vatikan|Bitno.net