Kardinal Reinhard Marx je u svojem izlaganju napomenuo da je, uz dramu zlostavljanja, počinjeno još bolnih ranā jer su dosjei koji su mogli dokumentirati ta strašna djela, i uputiti na odgovorne, bili uništeni ili nisu uopće napravljeni

Susret o zaštiti maloljetnika u Crkvi, koji se u nazočnosti Svetoga Oca održava u novoj sinodskoj dvorani u Vatikanu, i danas je započeo molitvom nakon koje je pročitan odlomak iz Poslanice svetoga Pavla Efežanima (Ef 5, 1-11), u kojoj ih poziva da hode u ljubavi. Nakon protekla dva dana tijekom kojih se razgovaralo o odgovornosti i polaganju računa, tema je današnjega, trećeg dana sastanka bila transparentnost.

Seksualno zlostavljanje djece i mladih u određenoj je mjeri posljedica zloporabe vlasti u crkvenom upravljanju. U tom smislu upravljanje nije pridonijelo obavljanju poslanja Crkve, nego naprotiv, zatamnilo ga je, diskreditiralo i učinilo nemogućim – istaknuo je kardinal Reinhard Marx, predsjednik Njemačke biskupske konferencije.

Kardinal je u svojem izlaganju napomenuo da je, uz dramu zlostavljanja, počinjeno još bolnih ranā jer su dosjei koji su mogli dokumentirati ta strašna djela, i uputiti na odgovorne, bili uništeni ili nisu uopće napravljeni. Umjesto krivaca, bile su ukorene žrtve, te im je naređeno da šute – upozorio je kardinal. Osim toga, unaprijed utvrđene procedure i postupci nisu se poštovali; štoviše, bili su izbrisani ili zanemareni. Pravā žrtava bila su pregažena i prepuštena samovolji pojedinaca. Sve su to događaji u suprotnosti s onim što bi Crkva trebala predstavljati – primijetio je kardinal.

Kako bi administrativne procedure bile u skladu s poslanjem i naravi Crkve – po mišljenju kardinala Marxa – one moraju biti transparentne i trebaju ostaviti trag. Transparentne su one procedure u kojima se razumije i u kojima postoji trag za sve što je netko učinio, kada je učinio i zašto, kao i što je bilo odlučeno, odbijeno ili dodijeljeno. Osobe koje transparentno upravljaju, mogu iznijeti na svjetlo dana pogreške u djelovanju, ali i braniti se od njih.

Transparentnost je posebno istaknuo i bostonski nadbiskup kardinal Seán Patrick O’Malley na jučerašnjem brifingu za novinare. Nakon strašne krize koja je pogodila Sjedinjene Američke Države upravo zbog propusta, obvezali smo se da ćemo uvijek prijaviti slučajeve zlostavljanja; transparentnost je naša budućnost, moramo se suočiti sa svojim grijesima, a ne nastojati učiniti da nestanu – odlučno je rekao kardinal O’Malley, predsjednik Povjerenstva za zaštitu maloljetnika i član Vijeća kardinalā, napominjući da je suradnja s građanskim vlastima bitna za suočavanje s iznevjerenim povjerenjem djece i ranjivih odraslih osoba.

Kardinal je, osim toga, istaknuo da je u ovom trenutku za Crkvu najhitnije potrebno da se okupi kako bi utvrdila najbolji način za zaštitu maloljetnika. Kad se u našem ‘globalnom selu’ nešto dogodi na jednom kraju svijeta, posljedice osjećaju svi – napomenuo je kardinal O’Malley te dodao da si zbog toga trebamo pomagati i uzajamno se podupirati kako bi Crkva bila sigurno mjesto za sve, a ponajviše za djecu.

O kazni i napuštanju službe onih osoba koje se okaljaju sličnim zločinima, govorio je malteški nadbiskup Charles J. Scicluna, drugi tajnik Zbora za nauk vjere i član Organizacijskoga odbora susreta u Vatikanu, te istaknuo da se ne može ostaviti u službi onoga tko može povrijediti mlade. Kazna može biti proporcionalna, ali bitno je oprezno ponašanje; ne uklanjam nekoga iz stada kako bih ga kaznio, nego kako bih zaštitio stado – istaknuo je nadbiskup koji je, govoreći o kolegijalnosti, rekao da je Crkva ‘ekipa’, te se nikoga ne smije ostaviti samoga u suočavanju s kriznim situacijama.

U različitim kulturalnim nijansama, ovo što se sada događa jest prava promjena mentaliteta – primijetio je pak čikaški nadbiskup kardinal Blaise Joseph Cupich, član Organizacijskoga odbora. Svi ćemo otići promijenjeni i svjesni da trebamo ulagati jedni u druge – dodao je kardinal te zahvalio i žrtvama za njihovu hrabrost i njihovo svjedočanstvo. Svi mi želimo konkretne rezultate, želimo da se biskupi osjete odgovorni za svoja djela – rekao je kardinal Cupich.

Pročelnik Dikasterija za komunikaciju Paolo Ruffini sažeo je teme o kojima se razgovaralo na općem sastanku, kao i u manjim radnim skupinama te kazao da je istaknuta važnost jasnih postupaka kako bi se smanjili slučajevi zlostavljanja; zatim važna uloga laika; mogućnost ustanovljenja skupine stručnjaka u svrhu potpore manjim Crkvama; te promicanje ‘kulture prijavljivanja’. U radnim se skupinama, osim toga, razgovaralo o tomu kako izbjeći pojavu lutajućih sjemeništaraca koji su isključeni iz jednoga sjemeništa, a onda primljeni u neko drugo.

Pater Federico Lombardi, predsjednik Zaklade Joseph Ratzinger – Benedikt XVI. i moderator sastanka, istaknuo je pak vrlo mirnu i pozitivnu atmosferu, unatoč težini i ozbiljnosti problema, pa i boli koju on obuhvaća. Nema napetosti na skupu; osjećam snažnu želju za zajedničkim razmišljanjem – kazao je pater Lombardi.

Vatican News | Bitno.net