Mir

Svjetski dan mira, koji je pokrenuo papa Pavao VI. slavi se prvog dana u godini. U prigodnoj poruci redovito se doziva u svijest bitna vrijednost mira i nužnost neumornog rada na postizanju mira. Papa Franjo izabrao je za temu svoje prve poruke za Svjetski dan mira bratstvo. Od samog početka svoje službe rimskog biskupa Papa je isticao važnost prevladavanja “kulture odbacivanja” i promicanja “kulture susreta” kako bi se krenulo prema ostvarivanju pravednijeg i mirnijeg svijeta.

Bratstvo je dar koji svaki muškarac i žena nose sa sobom kao ljudska bića, djeca istog Oca. Pred mnogim dramama koje pogađaju svijet, kao što su siromaštvo, glad, podrazvijenost, sukobi, migracije, zagađenja, nejednakost, nepravda, organizirani kriminal, fundamentalizmi, bratstvo je temelj i put za mir.
Kultura blagostanja dovodi do gubljenja osjećaja odgovornosti i bratskog odnosa. Drugi, namjesto da budu nama “slični”, su antagonisti ili neprijatelji i često ih se svodi na stvari. Nije rijetkost da se siromašne i potrebite smatra “teretom”, zaprekom razvoju. Ne promatra ih se kao braću, koja su pozvana dijeliti darove stvorenog svijeta, dobra napretka i kulture, sudjelovati za istim stolom života u punini, biti protagonisti cjelovitog i uključivog razvoja.

[facebook]Želiš li biti na izvoru istinitih informacija, klikni Like![/facebook]

Bratstvo, dar i zadatak koji dolazi od Boga Oca, potiče nas da se zalažemo da budemo solidarni i borimo se protiv nejednakosti i siromaštva koji slabe društveni život, da se brinemo za svaku osobu, osobito najmanje i nezaštićene, da ih ljubimo kao samoga sebe, kao što ih je Isus Krist ljubio.
U svijetu u kojem neprestano raste uzajamna ovisnost, ne smije nestati dobra bratstva, koje pobjeđuje širenje one globalizacije ravnodušnosti, koju je papa Franjo u više navrata spomenuo. Globalizacija ravnodušnosti mora ustupiti mjesto globalizaciji bratstva.

Bratstvo mora prožeti sve aspekte života, uključujući ekonomiju, financije, civilno društvo, politiku, istraživanje, razvoj, javne i kulturne ustanove.
Papa Franjo, na početku svoje službe, porukom koja je u kontinuitetu s porukama prethodnika predlaže svima put bratstva, da bi se svijetu dalo čovječnije lice.

(ika/bitno.net)