BK

Poučavanje katoličke vjere dragocjena je prigoda na odgojnom putu škole – istaknuto je u poruci predsjedništva Talijanske biskupske konferencije, upućenoj roditeljima i učenicima pozvanima odlučiti žele li u školskoj godini 2013. – 2014. pouku vjeronauka. Škola će biti ono što ona uistinu jest ako nove naraštaje osposobi svjesno i kreativno prisvojiti vlastitu tradiciju – stoji među ostalim u poruci.

Osvrnuvši se na taj vidik u razgovoru za Radio Vatikan, don Daniele Saottini, voditelj Nacionalne službe za poučavanje katoličke vjere Talijanske biskupske konferencije, napomenuo je da u svijetu punom muke, zbunjenosti, brojnih krizâ, ponuditi kulturalni prijedlog koji odgovara današnjem društvu, a istodobno i punom vrijednosti i raspoloživosti za pravo suočavanje, on u tomu vidi dragocjeno bogatstvo.

Na novinarov upit zašto vjeronauk u školi ne niječe laičnost države, don Saottini je istaknuo da ju, štoviše, vrjednuje, kako bi podupro dublji i istinskiji pristup suočavanju s problemima. Statistički podatci pokazuju da je cijenjen jer je vjeronauk jedini „školski premet“ koji je svake godine podvrgnut ocjeni učenika i njihovih obitelji, i svake mu godine, na nacionalnoj razini, pristupi veći broj, sve do 90% učenika. To znači da je to dragi predmet; katehisti, sve kvalificiraniji, zanosno obavljaju taj posao, a učenici su potpuno zaokupljeni – primijetio je don Saottini. (rv/bitno.net)

Foto: www.vaticaninsider.com